17
Сря, Апр
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

С парите, предоставени от вече покойния Георги Куртев, издигат параклис в двора на здравното заведение. Кръщават храма на дарителя – Св. Георги

Свиленградчанинът Георги Куртев, който почина преди три месеца, приживе дари 10 000 долара на тукашната болница. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов. Нашенецът беше майстор тенекеджия. Нямаше семейство и живееше сам. Покосен от коварна болест, той прекара последните си дни в стационара, където се грижеха за него. Георги вече си знаеше края, беше изпаднал в чернодробна кома, когато ми каза „Искам да оставя едни пари на болницата“, разказа д-р Ермов.

След като разбрал желанието на пациента, той организирал всичко според изискванията на закона. Както е редно, в присъствието на адвокат и нотариус Георги подписал декларация за дарение. Никой друг досега не е правил такова нещо за болницата, дори хора, които разполагат с много повече средства, каза д-р Ермов. Тези пари са изкарани с двете му ръце, цял живот се е трудил и е помагал на хората, допълни управителят на здравното заведение, развълнуван от затрогващата постъпка на свиленградчанина. Прецених, че тези пари не трябва да се използват за закупуване на лекарства и консумативи, или за ремонти в стационара, реших с дарението да направим нещо, което никой не е правил, и ми дойде идеята да изградим параклис в двора на болницата, каза д-р Ермов. Той споделил намеренията си с тихо гаснещия Георги Куртев, който останал доволен от възможността събраните с много труд от него пари да се изразходват за построяването на малък православен храм.

Д-р Ермов вече е направил първите стъпки за осъществяването на идеята. До края на август ще бъде готов проектът на параклиса. Ще бъдат изготвени и необходимите документи, ще се вземе и разрешение от архиерейството. Очаква се строителството да започне през есента. Храмът ще бъде скромен, но все пак ще има пациентите ни къде да се помолят за здраве, каза управителят на болницата.

Дарените от Георги Куртев пари няма да са достатъчни за изграждането на параклиса. Съвсем скоро ще бъде открита банкова сметка, по която ще се набират допълнителни средства. Така всеки ще има възможност да се включи в благородното начинание, започнато от тукашния майстор тенекиджия. Надявам се, че ще се намерят свиленградчани, които ще последват примера на този скромен човек и ще помогнат според възможностите си, каза управителят на болницата. Своя принос ще даде и персоналът на здравното заведение.

Д-р Ермов е категоричен, че изграденият параклис ще бъде кръстен на Георги Куртев и ще носи името Св. Георги, защото благородната постъпка на този свиленградчанин трябва да се помни.

Елена МИХАЛЕВА