14
Нед, Апр
14 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Култовият център на траките в местността Глухите камъни може да се окаже част от голям град, неизвестен досега за науката. Това съобщиха археолозите д-р Георги Нехризов и н. с. д-р Веселка Кацарова, които представиха през седмицата своите проучвания.

Досега обектът се смяташе преди всичко за тракийско светилище с около 200 погребални ниши и две скални гробници на велможи. Археологическите изследвания, които се извършват за пръв път от откриването на светилището, говорят за култов център, функционирал в продължение на около 2000 години. Изграден от тракийски племена, той е бил превърнат по-късно в средище на ранното християнство. Има данни за масивни каменни градежи по южния склон, което тепърва ще се потвърди или отхвърли, каза д-р Нехризов. Неговият екип ще продължи проучвателните дейности край любимешкото село Малко градище до края на месеца. Експедицията тази година се финансира от община Любимец.

Заедно с това екипът на д-р Нехризов подготвя проект за превръщането на Глухите камъни в място, достъпно за туристи. Археолозите се надяват той да бъде финансиран по европейска програма за културен туризъм.

СМ