19
Сря, Юни
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Експериментът с пауловниите в Свиленград продължава

Пауловниите, които бяха засадени с експериментална цел през май т. г. в разсадника на тукашното Горско, вече достигат височина около 1-1,20 метра. Това съобщи директорът на Държавно горско стопанство – Свиленград инж. Петър Недялков. Видът е считан от специалистите за „дървото на бъдещето“ заради ценната му дървесина.

Както „Старият мост“ писа, тук бяха засадени 325 малки фиданки от разновидностите елунгата, томентоса и фортуней по проект, ръководен от д-р Веселка Гюлева, експерт в Института по гората към Българската академия на науките. Паралелни експерименти се провеждат в държавните горски стопанства в Луковит и Карлово.

През седмицата д-р Гюлева бе в Свиленград, за да види до каква фаза на развитие са достигнали фиданките. На този етап очаквах по-добри резултати, може би показателите ни малко изостават, а процентът на преживяване е по-нисък, отколкото в другите експериментални плантации, каза д-р Гюлева. По думите й добре развити са тези фиданки, които са имали по-хубава коренова система. Догодина напролет ще бъдат донесени нови пауловнии, с които ще се попълнят местата на загиналите растения. Те обаче първоначално ще бъдат отглеждани в контейнери, за да се развие достатъчно кореновата им система. Чак след това фиданките ще бъдат засадени в плантацията.

Проектът, чийто ръководител е д-р Гюлева е „Създаване на географски култури от хибридни клонове на пауловния в България“. Разработката е на Държавната агенция по горите и Института по гората към БАН. Д-р Гюлева разказа, че през 70-те години в България е била внесена пауловния томентоса за декоративни цели. Днес тя е широко известна у нас. Според изследвания на Китайската горска академия разновидността елунгата дава максимален прираст по височина и диаметър до десетата си година, а фортуней превъзхожда елунгата по растеж с 30 %. За нашата страна обаче данни за растежа няма и това породи необходимостта да направим този експеримент, каза д-р Гюлева.

Пауловнията се нарежда на едно от първите места в света по бърз растеж и има много ценна дървесина. Използва се в корабо- и самолетостроенето, за производство на мебели, музикални инструменти, играчки и др. Цветовете на дървото се задържат около месец и са изключително медоносни. Пауловнията е източник на екологично гориво.

Елена МИХАЛЕВА