Любопитно
Инструменти
Шрифт

81-годишната Донка Николаева, която е дъщеря на зверски убития на 22 октомври 1929 г. горски стражар Кънчо Колев, доживя да види издигнат паметник на баща си. В събота, точно преди 80-годишнината от смъртта на героя, възрастната жена, която живее в Ботевград, и семейството й поднесоха цветя пред мемориала. Както е известно, на 10 април на лобното място на Кънчо Колев – т. нар. Кънчов завой, намиращ се на около 2 км от връх Света Марина, бе открит паметник. Заради възрастта си тогава Донка Николаева не можа да присъства на официалната церемония. Страшно съм развълнувана, много дълго чаках да дойда тук, каза през сълзи възрастната жена.

Изключително съм признателна и много ви благодаря за вашето уважение към моя баща, обърна се тя към директора на тукашното Държавно горско стопанство инж. Петър Недялков и Атанас Куманов, чиято е инициативата за паметника. В залеза на дните ми вие ме направихте щастлива, допълни 81-годишната жена. Преди да посетят паметната плоча тя и семейството й дойдоха в Свиленград и се срещнаха с директора на РУГ-Кърджали Айнур Ибрямова, инж. Петър Недялков и Атанас Куманов.

Била съм на година и половина, когато са убили баща ми и не го помня, знам това, което ми е разказвала мама, обясни Донка Николаева, която е родена в Харманли. Във фаталния ден баща й получил известие, че са минали бракониери и той трябва да отиде да провери случая. Тогава Кънчо Колев се качил на коня и казал на жена си „Добринке, дай детето“. Мама ме изнесла с едно одеялце, той ме взел, целунал ме и това била последната ми бащина целувка, разказа през сълзи възрастната жена. После горският стражар казал на жена си, че има много страшно предчувствие, и тръгнал. По-късно същия ден той бил прострелян и зверски насечен от бракониери. Съпругата на Кънчо Колев се заклела пред ковчега на мъжа си, че ще кърми дъщеря си три години. Баща ми е бил много добър, фин и интелигентен човек, завършил е в Париж, владеел е два езика, благодаря ви за уважението към него, каза Донка Николаева.

Елена МИХАЛЕВА