Любопитно
Инструменти
Шрифт

Георги Бакшев гледа гълъби от 3-годишен, в момента има 140 птици

Свиленградски спортен пощенски гълъб е прелетял над 30 000 километра за осем състезателни години. Птицата се казва „Мелницата“, защото мели всичките си съперници на съревнования. Неин собственик е 54-годишният Георги Бакшев, който в момента има около 140 пощенски пернати.

„Мелницата“ е сред най-добрите гълъби в надпревари на дълги разстояния. Според правилата маратоните на пернатите се провеждат по трасета над 800 километра. Рекордът на „Мелницата“ е 1 040 километра и е поставен през 2002 г. Тогава гълъбът се е върнал в Свиленград чак от Украйна, след като претърпял драматично премеждие по пътя. На състезанието бяха пуснати общо около 14 000 гълъба от Румъния и България, аз участвах с пет птици, разказа Бакшев. В Беларус обаче ги застигнала буря с ураганен вятър, който изтребил 70-80 % от състезателните пернати. „Мелницата“ се върна на двадесетия ден, беше ранен, този му полет беше много труден, но с него той постави собствения си рекорд, каза гълъбовъдът. Това постижение е близо до световните рекорди в маратона, които са от порядъка на 1 100-1 120 километра. През 2007 г. пък същата птица става трета на състезание от национално ниво. При голяма част от съревнованията гълъбите се пускат от Ботокани, Дарабани и Бакъл в Румъния. От Дарабани, който е на разстояние 715 км, пернатото се е прибрало в рамките на същия ден, като е преодоляло трасето за 8 часа. Това означава, че е летяло със скорост около 85 км/ч.

Георги Бакшев има и други гълъби, които се представят добре на състезания. Той ги включва в надпревари на дълги разстояния. През 2007 г. негова мъжка птица се класира на седмо място, а женска се нарежда 14-а на национално ниво. Тази година пък друг негов гълъб стана вицерепубликански шампион. Подготвям ги за маратони, предпочитам дългите разстояния, защото от тях птиците се връщат сами, докато при късите трасета идват накуп, обясни гълъбовъдът. По думите му на състезанията не може да има измами, защото засичането става със специални часовници и системи, които веднага отчитат кацането на птицата.

Георги Бакшев се занимава с гълъби от 3-годишен. В момента има 140 спортни пощенски птици. Въпреки големият им брой стопанинът разпознава всеки един от питомците си. Различават се по цвета, вида на главата, стойката и други белези, обясни гълъбовъдът. Напролет той описва в специални бланки разплодните двойки, води и каталог на потомството. Всеки спортен гълъб най-късно до десетия си ден получава лична марка с пръстен, който си остава на него до края на живота му. За мен това е хоби, не мога да правя бизнес от него, въпреки че имам доста разходи по птиците, защото изискват много специални грижи, сподели Бакшев, който работи като дистибутор на хляб. Например за „Мелницата“ мога да взема минимум 1 500 лева, но аз никога няма да го продам, каза още той. Гълъбовъдът си купува елитни гълъби за разплод от Белгия, Холандия, Румъния, Гърция и Югославия.

За състезанията Бакшев започва да подготвя птиците си през март. Дългите разстояния на маратоните се преодоляват от гълъбите с почивки. Все още обаче никой не може да докаже по какъв начин спортните пощенски гълъби откриват пътя до дома, каза Бакшев. По въпроса има три теории. Според едната пернатите се ориентират по магнитни полета. Има също предположения, че това става по слънцето или по запаметена миризма. През 2006 г. една гълъбица ми изчезна при полет от Ботокани, но тази пролет след 3-годишно отсъствие тя се прибра в къщи, разказа свиленградчанинът. На 28 ноември той ще участва със свои гълъби на национално изложение на победителите в състезания, което ще се проведе в Стара Загора. Там ще бъдат наградени и призьорите.

Георги Бакшев е сред членовете на Българската федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби, които са около 600. Участвал е на две олимпиади – през 2003 г. в Лил, Франция и през 2007 г. в Остенде, Белгия.

Елена МИХАЛЕВА