19
Сря, Юни
27 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

В „Имигрантката“ един от най-нашумелите писатели в Германия – Румен Еверт, описва живота на Нели от Свиленград

Свиленградчанката Нели, по мъж Еверт,е прототип на главната героиня в един от най-нашумелите за последната година в Германия романи - „Имигрантката“. Автор на книгата е нейният съпруг Румен /Манфред/, известен в Европа писател, преводач, литературен критик.

Двамата живеят в Берлин и Пловдив, но винаги, когато има време, Нели си идва в родния край. В Свиленград, в къща зад хотел „Свилена“, живее майка й, близо до нея е и домът на семейството на сестра й Илияна Вангелова.

Превърнала се в бестселър в Германия, „Имигрантката“ е увлекателен и високохудожествен разказ за историята на млада жена, която бяга от повсеместната мизерия, настъпила след падането на комунизма в българската й родина, и емигрира във Виена, за да открие себе си чрез този ирационален акт на освобождение. Нейната своеобразна автобиография обрисува странните феномени, съпътстващи рязката промяна в живота и ценностната система в България през 90-те години на 20. век, както и съдбата на онези, избягали от родината, за да се спасят от кризата, пише в рецензията на ИК „Жанет – 45“, с чийто щемпел излезе книгата.
Историята на героинята е събрана в рамките на по-малко от едно денонощие. Докато я придружаваме по време на обичайния й работен ден във виенска кръчма, в поредица от ретроспекции пред нас се разкриват възлови преживявания от нейното минало – от началото на 60-те до средата на 90-те години от ХХ в. – които се преплитат с делника й на нелегална имигрантка.
Прецизно композираният и стилно написан роман за живота на главната героиня Лена разказва за идиличното детство; трудните тийнейджърски години и бягството от провинциалното тесногръдие на родния край в един колкото краткотраен, толкова и катастрофален брак; усилията за отглеждане на двете й деца като самотна майка в големия град.
Когато Лена вече вярва, че е успяла да се справи с проблемите си, комунистическият режим рухва, а с него и цялата страна потъва в невъобразим хаос. Главната героиня е принудена да остави децата в България и да потърси щастието си като нелегална имигрантка във Виена. Там болката от раздялата със синовете й и постоянният страх от изселване в крайна сметка я принуждават да се реши на брак по разум с австриец. Едва в последния момент обаче тя променя решението си и така получава шанс за себеосъществяване – нещо, за което се е борила цял живот.

Нели сега се реализира като литературен агент на съпруга си. Той е роден в германския град Кил. Работил е като репортер, музикален критик, преводач и писател. Дълго време е живял в чужбина, 20 от които в Англия. Публикува няколко книги на немски и английски език, сред които биография на Боб Марли и детската „Бодилът”.  През 1996 г. Манфред Еверт се покръства в източното православие и приема името Румен. За България и българите писателят говори винаги с топли чувства и уважение. Предпочита да живее тук, отколкото на Запад. „Живеете по-бедно, но сте заредени с енергия за оцеляване. Хубаво е, че глобализацията все още не ви е погълнала и унифицирала” – казва Еверт, отвратен от урбанизацията на големите западни градове. „Имигрантката“ е първата му книга, излязла на български. Премиерата й вече се състоя при голям успех в Пловдив, София, Бургас, Варна.

СМ