Любопитно
Инструменти
Шрифт

5,700 кг тежи новородената Янислава. 39-годишна пък се сдоби с деветата си рожба

Бебе гигант се роди в свиленградското АГО на 3-и декември. Момиченцето, което ще носи името Янислава, има внушителни за новородено мерки. То тежи 5,700 кг и е дълго 55 сантиметра. С това тегло бебокът е абсолютен рекордьор. Имали сме и други бебета над 5 килограма, но толкова тежко за пръв път се ражда в Свиленград, каза завеждащият АГО д-р Недялко Апостолов.

Янислава е първата рожба на 30-годишната Христина Димитрова, която е фризьорка. Щастливият баща – Димитър Димитров, е служител на тукашното Държавно горско стопанство. Заради големите размери на бебето Христина не е раждала по нормален път, а със секцио. Всичко мина без усложнения, майката и бебето се чувстват добре, каза д-р Апостолов.

Нашенчето държи рекорда и за областта. През 2007 г. в Хасково се е родило бебе гигант. То обаче е било с тегло 5,500 кг, което е с 200 грама по-малко. Най-тежкото новородено в Кърджали е 5,080 кг и се е появило на бял свят през 2007 г. Година по-рано в болница „Св. София“ в столицата се е родил бебок, който тежал 5,300 кг. Според специалисти българките обикновено раждат бебета с тегло между 3,200 и 3,600 кг.

Според информации в интернет едно от най-тежките новородени в света е рожба на индонезийка. Бебето дошло на бял свят през септември тази година с тегло 8,700 кг и дължина 62 см.

39-годишната Анка Миткова Михайлова от Любимец пък роди деветото си дете. Малкият Ангел проплака за пръв път на 1 декември в 7,45 часа. Бебето тежи 3,700 кг и е дълго 51 см. Последното раждане на многодетната майка, както и всички предишни, е минало по нормален път. Простите изчисления показват, че Анка е изкарала в бременност близо 7 години от живота си.

Новороденото има 3 каки и 5 батковци. Най-голямата му сестра Зоя е на 21 години, омъжена е и има две деца – момче на 5 години и момиче на 3 години. На практика рожбите на Зоя се падат племенници на невръстния Ангел и трябва да му казват „вуйчо“. Семейството на Анка е многолюдно. Освен девет рожби, тя и съпругът й имат общо четири внука и чакат пети.

Многодетната майка не е работила. Съпругът й в момента е безработен и семейството се издържа със социални помощи. Анка твърдо е решила, че повече деца няма да ражда.

Елена МИХАЛЕВА