Любопитно
Инструменти
Шрифт

Водачът на глутницата покосен с един изстрел от горския надзирател Николай Николов

65-килограмов вълк – водач на глутница, покоси с един-единствен изстрел горският надзирател Николай Николов. Кръвожадното животно е гръмнато край с. Костур по време на излет за хищници на местната дружинка. Обикаляйки в неделя ловно-стопанския си район, авджиите стигнали на височината край Костур. Снегът там бил натрупал до коляно. На около 70 м от тях в гористата местност Николов видял да бяга група от 4 вълка.

Той вдигнал своя Арсенал 762 /Калашников/ и в движение прострелял водача на глутницата. Улучил го в гръдния кош. Едрият хищник обаче продължил да бяга още около 150 м и едва тогава се строполил мъртъв, без да издаде никакъв звук. Първоначално останалите вълци, уплашени от изстрела, се разбягали. Когато обаче видели, че водачът им продължава да тича, се върнали при него.  Едва когато паднал, се пръснали отново. От паническите им движения снегът се вдигнал като виелица. Скрити зад думана, останалите живи хищници успели да се измъкнат невредими. На земята останал да лежи водачът – стар мъжки вълк, около 8 – 9-годишен.

„Вятърът духаше срещу мен и вълците не можаха да ме надушат – разказа пред „Старият мост“ случката горският надзирател Николай Николов, който е авджия, но сега за пръв път поваля такова животно. - Те бягаха в колона, водена от най-едрия. Хванах го на мушката и стрелях. С това автоматично нарезно оръжие не бе проблем да стрелям повторно и по другите, но заради вдигналия се сняг нищо не се виждаше.“

Ловците натоварили убития хищник на джипа и го закарали в Младиново да го претеглят. Кантарът заковал 65 килограма. Според горски служители това е най-едрият екземпляр, удрян досега в тукашните ловни полета. Главата на звяра ще бъде подложена на специална обработка за трофей и участие в различни специализирани конкурси.

Това е вторият вълк, убит тази година в с. Костур. Както „Старият мост“ писа, през лятото доайенът на авджиите в селото,  82-годишният Станко Пеев, застреля посред нощ вълк в двора на къщата си. В землищата на близките села Дрипчево, Хлябово и Планиново също са ударени по два кръвожадни хищника.

В района се навъртат доста вълци, тъй като има какво да ядат – местните стопани са пуснали на свободно отглеждане домашните си животни – крави, телета. Убитият от Николай Николов вълк е бил нахранен, казаха ловците.

СМ