13
Съб, Юли
18 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Лично олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова ще ориса малкия Мартин навръх Бабинден

Без никаква конкуренция новороденият Мартин от Свиленград стана последното бебе за 2009 г. на България в националната кампания, организирана от списание „9 месеца“. Малчуганът проплака за пръв път точно в 23,59 часа на 31 декември в АГО-то на тукашната болница. Бебокът тежи 2,800 кг и е дълъг 47 см.

Терминът ми беше на 17 януари, но Мартин реши да избърза и се роди в последната минута на старата година, сподели щастливата майка – Пепа Гюлева, която работи като технически сътрудник в счетоводна къща. Пожелавам му да е жив и здрав, това е най-важното, допълни 32-годишната жена. Тя не е поискала да запишат бебето й в новата година. То се роди в старата, това е неговият късмет, освен това с мъжа ми бяхме решили, че ще го кръстим Мартин, а ако бяхме го писали на 1 януари, трябваше да сменяме името с Васил, обясни родилката. Момченцето е втората рожба на Пепа и съпруга й Генчо Гюлев, който е на 36 години и има автоморга. Двамата имат 8-годишна дъщеря Жулиена.

Раждането на Мартин е преминало по нормален път под грижите на д-р Христина Баева и акушерката Софка Коларова. Майката и бебето бяха изписани от болницата в понеделник. Радвам се, много съм щастлив, не знам какво повече да кажа, сподели развълнуван бащата, когато взе сина си на ръце. Да посрещнат новия член на семейството с него бяха дошли сестричката Жулиена, баба му Живка и лелята Мара. Аз вече съм кака, много съм доволна и ще помагам на мама да гледаме братчето ми, каза малката Жулиена.

Според регламента на националния конкурс Мартин ще бъде орисан навръх Бабинден – 21 януари, лично от олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, орисала и първото бебе за 2009 г. Именитата спортистка, която е и свиленградска снаха, ще дойде в Свиленград на празника за официалната церемония и ще поднесе своите благопожелания към Мартин. Семейството на новороденото ще получи много подаръци и почетен медальон. На тукашната болница пък ще бъде връчена паметна табела.

Момченце е и първото бебе, родено в свиленградското АГО след началото на новата 2010 г. Малкият Митко проплакал за пръв път в 12,30 часа на 1 януари. Той тежи 3,350 кг и е дълъг 49 см. Искам само да е жив и здрав, сподели майка му Татяна Желязкова, която е на 20 години. Тя и мъжът й Неделчо Андонов са от Любимец. Бащата работи като скеладжия в ТЕЦ-3. Митко има сестричка на 2 години.

Около 220 жени са родили в АГО-то на тукашната болница през изтеклата 2009 г. Най-младата майка за миналата година е 12-годишната Светла Славчева, която се сдоби с живо и здраво момиченце Минка на 28 април. Тя бе сред най-невръстните майки в страната, но по-късно рекордът бе подобрен от 11-годишно момиче, което роди в болница в Сливен. Най-възрастната тукашна родилка през 2009 г. пък е 39-годишната Анка Миткова Михайлова, която на 1 декември се сдоби с деветата си рожба. Тя е и най-многодетната. На 3 декември пък на бял свят се появи бебе гигант, за което „Старият мост“ писа. Малката Янислава при раждането си тежеше 5,700 кг и беше дълга 55 см.

Точна статистика за абортите през миналата година не може да се даде. Те вече не са по Здравна каса, а минават през частните кабинети, наблюденията ми показват, че при тях има спад, каза завеждащият свиленградското АГО д-р Недялко Апостолов.

Елена МИХАЛЕВА