26
Пон, Сеп
26 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Портрет на Васил Левски е изографисан върху стена на къща, намираща се на ул. „Васил Левски“ в Свиленград. До главата е изписан цитат на Апостола: Дела трябват, а не думи! Композицията включва и българското знаме.

 Рисунката с площ около 5 кв. м отдалече се вижда от преминаващите по улицата, носеща името на великия българин. Неин автор е свиленградският художник Данаил Милчев, който е използвал специални бои и дава 30-годишна гаранция.

Идеята да бъде нарисуван портрет на Апостола върху стената на къщата е на собственичката й Ася Ставрева. След като сградата бе санирана, реших върху нея да бъде нарисуван портрет на наш национален герой – каза Ася Ставрева, която има брокерска фирма за недвижими имоти. - Избрах Васил Левски първо, защото домът ми се намира на едноименната улица и второ, защото той е един от най-великите българи. Ако имаше още свободна площ, до него бих поставила и Христо Ботев. Освен това, лично аз съм патриотично настроена и искам да не бъдат забравяни нашите национални герои.

Близо месец след като патриотичната художествена композиция се появила на стената на двуетажната къща, над 100 души са се обадили на собственичката й да я поздравят и изразят задоволството си.

Николай Колев