29
Сря, Юни
14 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

14-о място зае Дядо-Кольовото дърво в конкурса „Европейско дърво на годината“.

Величественият дъб край свиленградското село Студена беше номиниран от Община Свиленград за участие и спечели българския конкурс „Дърво с корен 2021“. Така стана финалист в международното издание на инициативата, в което „мери корона“ с още 15 любими европейски дървета. За него гласуваха 24 431 души.

Носител на титлата „Европейско дърво на годината“ стана пазителят на Беловежката девствена гора – полският дъб, наречен Дунин. Той успя да събере рекордните до сега за конкурса 179 317 гласа. Негов подгласник със 168 284 гласа е дъбът от гората на Банкета в Конксо, който ще отнесе сребърния медал в Испания. Триумвиратът на дъбовете затваря с третото място португалският Голям корков дъб със 70 563 гласа.

Церемонията по обявяване на победителите се проведе в Брюксел след 3-годишно прекъсване заради пандемията.

Любопитно е, че руският представител – Дъба на Тургенев, бе изключен от класацията заради нахлуването на Русия в Украйна, съобщиха от фондация „ЕкоОбщност“. Организаторите взели не лекото решение да махнат руският финалист от надпреварата и да не броят гласовете, подадени за него, тъй като преценили за важно да се присъединят към международните усилия страната да бъде отстранена дори от спортни и културни инициативи, независимо, че това величествено дърво със славна история радваше мнозина и до последно държеше третото място в класацията.

"Европейско дърво на годината“ е инициатива, която цели да изтъкне огромното значение, имащо дърветата в природното и културно наследство на всяка страна, както и важността на екосистемните услуги, които те ни предоставят. Конкурсът търси дърветата с история – онези, които са пуснали корени в сърцата и живота на хората и общността.