24
Съб, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Третокласниците от свиленградското ОУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Веселина Чавдарова си осиновиха пеликан. Това стана по време на съвместна с родителите екскурзия до Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Дейността на Спасителния център на „Зелени Балкани“ е уникална по рода си и единствена за България. Центърът приютява бедстващи диви животни от цялата страна. Тук те се лекуват и след пълното си възстановяване се връщат отново в дивата природа. За съжаление, някои от пациентите са със сериозни увреждания, и въпреки положените от екипа грижи, не могат да се възстановят напълно. Такива животни остават завинаги обитатели на Центъра. За тях се полагат ежедневни грижи, за които са необходими допълнителни средства. Парите се набавят от осиновителната програма. Това дава шансове, макар и отглеждани в неволя, обитателите на Центъра да създадат поколение, което в последствие да бъде върнато на свобода в дивата природа.

Именно в тази програма се включиха и Вазовци, които с огромно вълнение и с мисъл за добротворчеството си събраха сумата от 200 лева. Допълнително децата на място пускаха и дарения в касата на Центъра на „Зелени балкани“.

„Държах да посетим точно това място, защото исках децата да видят какво може да причини на животните недобронамереният човек. Те видяха изключително изстрадали животни. Птици, обречени доживотно човек да се грижи за тях“, сподели пред „Старият мост“ Веселина Чавдарова.

Пеликанът, който третокласниците осиновили, е с едно крило. Казва се Груйо и заедно с още няколко от неговия вид обитава просторно заграждение с езерце, до което имат достъп и всички останали водоплаващи и водолюбиви видове от двора. Груйо е емблема на Центъра. Атрактивен и забавен, той е най-старият обитател на "болницата за диви животни". За съжаление и тази очарователна птица не е пощадена от човешката глупост. Преди 13 години, в самото начало на жизнения си път, Груйо пристигнал в Спасителния център, прострелян от бракониери. Раната му била толкова сериозна, че се наложило ампутация на крилото, за да оживее. И така той останал в Центъра, за да посреща и изпраща посетителите, и да им напомня за това, което хората правят на природата.