Любопитно
Инструменти
Шрифт

Послучай 100-годишнината от рождението на легендата на българското кино Бинка Желязкова ( 1923 – 2011) Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково представи презентация и изложба за живота и творческата съдба на първата жена-кинорежисьор у нас. В експозицията са включени и публикации на „Старият мост“ за гранддамата на българското кино, както я нарича проф. Петя Александрова - кинокритик и преподавател в Нов български университет.

Освен пред кино енциклопедии, сборници и периодични издания от фонда на библиотеката посетителите се спират пред архивни снимки и документи, предоставени от Общинската библиотека в Свиленград, Държавен архив – Хасково и Община Свиленград. Изложбата е илюстрирана с афиши на филми на Бинка Желязкова от дигиталната колекция на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. Показани са броеве на списание „Кино”от 1957 г. , когато родената в Свиленград режисьорка прави своя скандален дебют с филма „Партизани”. В специална витрина са подредени публикации от френския вестник „Монд”, който се чете в 120 страни, и чуждестранни списания и киносайтове с отзиви за творчеството на голямата ни режисьорка.

Експозицията за световноизвестната свиленградчанка може да бъде разгледана във фоайето на хасковската библиотека до края на август.

Междувременно от столичното кино "Одеон" съобщиха, че почитат 100 годишнината с панорама на филми на Бинка Желязкова. Прожекциите ще продължат до 20 юли.

СМ

Снимки: От РБ "Христо Смирненски"