18
Чет, Юли
34 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Уникален касов апарат отпреди 68 години притежава свиленградчанинът Атанас Костадинов.

Машината е марка "Triumphator", тежи 3 килограма и е по-малка от тухла четворка. Тя е изключително точна, работи с десет разредни числа и може да извършва операциите събиране, изваждане, умножение, деление, корен квадратен, степенуване и др. Освен това върши идеално функцията на валутен конвектор и клавиатурата й се заключва. Произведена е през 1954 година, но е измислена много по-рано - през 1912 година.

Сметачното устройството работи без грешка, каза собственикът. Няма бутони, а плъзгачи. В тях се крие логиката и механизмът на задвижване. Вътре под металната облицовка има зъбни колела, като всяко число представлява едно зъбче. За да сгреши машината, значи трябва някое от зъбчетата да се е счупило. Това обаче на практика е невъзможно, защото металът е много устойчив, обясни той.

Костадинов се натъкнал на ценната придобивка на разпродажба на имуществото на местното РПК през 1999 година. Тя била покрита с кал и ръжда и стояла захвърлена сред многото обявени за продан вещи в склада на кооперацията. Още като забелязал антиката, той решил да я купи. След това се поинтересувал за устройството, произхода и функциите й. Като начало касовият апарат киснал известно време в нафта. По-късно заинтригуваният свиленградчанин го занесъл в Харманли, тъй като разбрал, че тамошен техник умее да поправя старинни изчислителни устройства. Майсторът поработил малко над уреда и препоръчал на нашенеца да купи специална течност за реставрация. След като машината покиснала вътре, зъбните колела се задвижили, а с тях и плъзгачите, които всъщност представляват клавиатурата.

Две години траяло обновяването на устройството. Сега вече Атанас Костадинов демонстрира с лекота пред репортер на вестника как работи най-ранната изчислителна техника. През 50-те години такива касови апарати са се ползвали единствено в банките в града ни, каза собственикът. Той има фирма за продажба и ремонт на касови апарати и електронни везни в Свиленград и в момента съхранява антикварния предмет в офиса сред съвременните апарати. "Triumphator"-ът е поставен на специално изработена за това дървена поставка и е похлупен със стъклен саркофаг. Той е като талисман в помещението и всеки, който пожелае, може да отиде да го види.

Костадинов обаче е категоричен, че 68-годишната машина не се продава. Преди време при него отишли посредници на шефа на голяма компания за касови апарати и електронни везни. Те с часове се опитвали да склонят нашенеца да продаде придобивката си. Искали да го купят на всяка цена, защото началникът им бил запален колекционер.

Няма да стане, ако ви дам "Triumpfator"-а си, значи да ви дам фирмата си, а това е невъзможно, отрязал ги категорично той.

*Този любопитен материал бе публикуван във в. „Старият мост“ през 2005 г. Негов автор е журналистката във вестника Христина Коларова. Поместваме го в сайта на изданието ни сега, защото отново ще предизвика интерес. В разказаната история нищо не се е променило, с изключение на годините, откакто е притежание на собственика му.