20
Пет, Юли
15 Нови статии

Благотворителната инициатива досега събра 10 000 лева

Майстори за ремонта на къщата на семейството от Сива река, за което „Старият мост“ писа преди време, търсят организаторите на благотворителната инициатива.

2 кубика дърва, 2 каруци, 2 кошума и моторни резачки конфискува Държавно горско стопанство (ДГС) - Свиленград. Съвместната акция, в която се включиха 2 екипа лесничеи и един от полицията, бе проведена преди около седмица.

 Конфискуват месо, мляко, даже китки в саксиии на ГКПП Капитан Андреево. Свикаха по спешност епизоотичната комисия в областта

Много строги мерки срещу разпространението на чума по животните предприеха в Хасковска област. И в частност в региона. Особено силен е контролът по границата , не се допуска вносът на месо, мляко и млечни произведения и др. хранителни продукти без необходимите разрешителни и фактури. Дори разсади в саксийки не се допускат и се изземват от митничарите Областният управител на Хасково Станислав Дечев спешно свика епизоотичната комисия заради чумата по животните.

По време на срещата губернаторът подчерта, че на територията на областта нямало регистрирани огнища на болестта. „Обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ). „Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.

По време на събранието се взеха няколко решения за противодействие на чумата по животните. За недопускане разпространение на посочените болести на територията на областта, незабавно трябва да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат набелязани допълнителни мерки. Директорът на ОДБХ, директорът на ОД на МВР и началниците на МП „Капитан Андреево“ и МП „Капитан Петко войвода“ в рамките на своята компетентност следва да организират извършването на проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на България за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Откритите суровини и храни трябва да се изземват и предават за унищожаване. Директорът на ОДБХ да организира извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства. Да се извършват стриктни проверки на транспортите средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици (диви и домашни) незабавно да бъде уведомена ОДБХ. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта, да бъде уведомявана ОДБХ. Кметовете на населените места трябва да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.

СМ

 Трима мъже, обрали с електрошок семейство от Свиленград, отнесоха 3-годишна условна присъда с 4 г. изпитателен срок.

 Намираме се в зона на повишена епизоотична готовност. Забранява се движението на животни

Чумата по дребните преживни животни предизвика небивал скандал в страната. Най-вече заради масовата евтаназия на добитъка. Част от огнищата на заразата не са далеч от нас – в съседната Ямболска област. За опасностите, които ни грозят, и за предприетите мерки потърсихме за интервю д-р Мариян Кръстев – ръководител на Общинската ветеринарна лечебница в Свиленград.

Куриоз: преди години цялото село Студена „оглушало“. Лекари незаконно издавали протоколи и помощни средства на хора с увреждания

Промени в правилника за приложение на Закона за интеграция на хора с трайни увреждания влязоха в сила от 1 юли. Те касаят предимно механизма на изплащане на целевата помощ за медицински приспособления и съоръжения. Целта е да бъдат ограничени случаите на злоупотреба със средства. По искане на „Старият мост“ от Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) в Свиленград предоставиха данни, че за 2017 г. са обжалвали 14 протокола на Лекарска консултативна комисия (ЛКК) пред ТЕЛК на лица, подали заявления за отпускане на различни видове помощни средства, приспособления и съоръжения на хора с увреждания, уточни директорът на ДСП-Свиленград Росица Христова.

Областната управа на Хасково организира изнесени приемни из областта. В Любимец с граждани се срещна губернаторът Станислав Дечев, а в Свиленград - заместничката му д-р Стефка Здравкова.