23
Нед, Фев
17 Нови статии

 Абонатите недоволни, че им начисляват допълнителни количества вода заради общ водомер

Обитатели на жилищен блок в свиленградския квартал „Изгрев“ скочиха срещу ВиК. Причината за недоволството им е, че системно получават големи сметки за вода заради графа „общи нужди“. Това е така от 4 години насам, откакто блокът е бил саниран и е поставен общ водомер на входа. Същия проблем имат и други блокове в Свиленград.

Православната църква отбелязва първата голяма задушница през годината – Месопустна, която е на 22 февруари, деня преди Месни заговезни. В Българския църковен календар има три важни задушници – Голяма (Месопустна), Черешова и Архангелска.

 Прокуратурата ни е изградена по сталински модел

Преюдициално запитване на свиленградския адвокат Иван Иванов до Съда на Европейския съюз /СЕС/ в Люксембург ще предизвика редица промени в българското законодателство, за което “Старият мост” писа. Това е втори запитване, поставено от Иванов пред висшата съдебна институция на ЕС. Преди време по негово искане Районният съд – Свиленград, отправи питане, касаещо отнемането в полза на държавата на недекларираната при преминаването на границата валута, наред с налагане на отделно наказание на нарушителя. Решението на СЕС по това питане доведе до отмяната на конфискационната разпоредба от Наказателния кодекс, както и до намаляване размера на наказанията. Публикацията в интернет страницата на “Старият мост” на статията за поредния успех на нашия юрист намери широк отзвук в България. Над 500 души са харесалит така изнесения факт, коментарите са до един положителни, а адв. Иванов е получил стотици покани за приятелство.

 Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет /ВСС/ гласува на свое заседание днес пълно доверие на Мария Кирилова да заеме за постоянно поста районен прокурор в Свиленград. При гласуването след интервюто с нея тя получи 10 гласа „за“ и 0 „против“ и с пълно единодушие бе избрана.

„С хурка и вретено“ бе името на урока, който се проведе на 19 февруари в историческия музей в Свиленград. Идеята му бе да запознае участниците с използването на вълната и памука в традиционните български занаяти в минало.

Студена първенец с 26 повалени глигана

Невиждана досега слука отчетоха от Ловно рибарско дружество (ЛРД) – Свиленград в края на този сезон за диви прасета. Отстреляните екземпляри са 186, като планът е изпълнен на 65,3 %, заяви пред „Старият мост“ Петър Вангелов – председател на местното ЛРД. По думите му толкова висок процент не е отчитан досега. За сравнение през 2019 г. едва 35 на 100 от плануваното са убитите прасета.

Деца от ОУ „Иван Вазов“ засвидетелствах обичта си към Апостола, као поднесоха на паметника и рисунки със сърца

147 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в Свиленград на 19 февруари. Както обикновено, на поклонението присъстваха предимно ученици и служители на Общинската администрация. Възпоменанието се проведе пред паметника в парк „Сухата река“, издигнат от Общината преди девет години.