27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Николай Колев от stmost.info бе сред поканените за участие в журналистическата конференция

Семинар с български и немски журналисти организира германското посолство в София съвместно с Европейската академия Берлин (ЕАБ).

Политиката на Германия за Европа в контекста на европейската трансформация бе мотото на конференцията, която продължи два дни в хотел „Балкан Палас София“ и Гьоте -институт в столицата.

При откриването й участниците, сред които бе и представителят на stmost.info в Свиленград Николай Колев, бяха приветствани от Щефан Рьокен, заместник – посланик на Федерална република Германия в България.

Водещ на конференцията бе Мануел Кнап, ръководител обучения в Европейска академия- Берлин.

Лектор в панела „Европа в периода на епохален обрат. Време ли е за опазване на климата“ бе Бернхард Херман, член на Бундестага и член на Комисията по опазване на климата и енергетиката и в Комисията по въпросите в Европейския съюз. Акцентът бе върху все по-голямото значение на зелената енергия и инвестирането във възобновяеми източници. В дискусията бе застъпена и тезата за социалните последствия от закриване на енергийните централи – замърсители и популизма.

За новото позициониране на Германия в политиката за сигурност в периода на епохален обрат говори Ерхард Бюлер, о.з. генерал-лейтенант от Бундесвера. Промяната в стратегията е свързана най-вече с войната, която Русия води срещу Украйна. Обстоен коментар по темата направи и Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност. На въпроса на Николай Колев достатъчно надежден ли е източният фланг на НАТО и най-вече черноморският регион от военна агресия, отговорът беше – да.

Дезинформацията като политически инструмент бе тема, анализирана от Ралица Ковачева, университетски преподавател и главен редактор на платформата Factcheck.bg, и Горан Георгиев, анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Въпросът с дезинформацията бе обсъждан и в Гьоте-институт в столицата с лектори Бойко Василев, водещ на „Панорама“ по БНТ, и Кристофър Неринг, гост-доцент в Софийския университет и автор в Дойче Веле. Темата е особено актуална сега, в дигиталната ера, с бурното развитие на социалните мрежи, единодушни бяха лекторите. Тя е пряко свързана и с т.нар. хибридна война, придобила широки мащаби след военната агресия на Русия срещу Украйна и по време на Ковид кризата. За да не останат манипулирани, хората трябва да проверяват фактите, да се интересуват кой е източникът на информацията, дали е достатъчно надежден и с доказана обективност, бе една от препоръките. За да се предпазим от дезинформацията и фалшивите новини е необходимо също да се въведе обучение по тези въпроси в училище, смятат специалистите.

В дискусията за европейската миграционна политика лектори бяха Надине Билер от Изследователска група „Глобални въпроси“, Фондация за наука и политика и д-р Атанас Русев, старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията в София. Мнението бе, че е необходима реформа в това отношение. Представителят на в. „Старият мост“ като пряк свидетел на миграционни процеси по българо-турската граница сподели свои впечатления от миграционния проблем, който все повече се засилва.