21
Сря, Фев
32 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В актива си Веселин Кундурджиев вече има 2 сребърни и 3 златни отличия

8-годишният Веселин Кундурджиев, който е второкласник в свиленградското СУ „Д-р Петър Берон“, спечели златен медал от първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика „Малките будители на България“. Това е поредното отличие за местния математически талант, като в актива си той вече има 2 сребърни и три златни медали.

Престижното състезание се проведе в Пловдив под патронажа на кмета Костадин Димитров. То събра на едно място над 240 деца на възраст от 5 до 10 години от цялата страна, които премериха ум и математически талант със свои връстници. Състезателната част на олимпиадата премина в три кръга, като за само 5 минути децата трябваше да сметнат скоростно, колкото могат повече задачи с и без абакус (сметало). По регламент състезателите трябваше да решат 20 примера с едноцифрени числа по 5 и 10 събираеми, 50 примера с двуцифрени числа по 5, 7 и 10 събираеми и 30 примера с трицифрени числа по 5 събираеми.

Ментална аритметика е уникален метод за хармонично развитие на интелектуалните и творчески способности на децата. След като усвои техниката – първоначално като смята на сметалото Абакус, детето придобива способността за няколко секунди да решава сложни аритметични задачи и лесно да запомня информацията. Ментална аритметика е сравнително ново направление, но тя датира от древен Китай, където преди пет хиляди години е изобретен абакусът. Методът е част от образователната система на десетки азиатски страни, а в останалата част на света се преподава в хиляди образователни школи.