13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По-висока избирателна активност в общините Свиленград и Любимец се очертава засега на парламентарните избори, които се провеждат днес.

Вота си към 11 ч. в Свиленград са дали 13,88 % или 2587 гласоподаватели от имащите право на глас 18633 души. На изборите през ноември 2021 г. към този час са гласували 13,85 %.

Вота си в Свиленград вече дадоха повечето кандидати за народни представители от общината, както и кметът Анастас Карчев, който дойде до избирателната секция в СУ "Д-р Петър Берон" със съпругата си. Мариян Дервенков бе сред първите от кандидат-депутатите, отишли да пуснат бюлетината си. Той сподели пред екипа ни, че гласува за нормалността на държавата и призова хората също да упражнят вота си. Призовавам хората да излязат да гласуват за бъдещето на България, срещу корупцията и купения вот, заяви пък Веса Ходжева. В Свиленград след тези избори на трето място ще е съвсем нова партия, каза Трифон Тодоров. Най-младият сред кандидат-депутатите Георги Демирев пусна своята бюлетина "с вярата, че надеждата е по-силна от страха". Гласувах за една различна България, където всеки има шанс за добър и достоен живот, каза той.

Днес гласувах за бъдещето на България, за европейската ни интеграция и с убеждението за по-бързо излизане от кризите, заяви кметът Анастас Карчев.

Избирателната активност в Любимец също е по-висока в сравнение с ноември 2021 г. – с около 2%. Към 11 ч. бюлетина са пуснали 1280 избиратели от общо 7750 имащи право или 16,52 %.

Около 10 часа сутринта пред избирателните секции в СУ „Д-р Петър Берон“, а и на други места в Свиленград, нямаше опашки, вероятно заради ранния час в неделния ден. По обед вече хората се пораздвижиха и към 11 ч. в секциите в ОУ „Иван Вазов“ се извиха опашки. Засега изборният ден преминава безплоблемно.

Следващите данни за активността очаквайте около 16:30 часа.