18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев награди учениците от II б клас на Първо ОУ „Иван Вазов”. Децата станаха първенци в кампанията „ЕКОклас” за разделно събиране на отпадъци за ученици от 1 до 4 клас.

Второкласниците спечелиха състезанието като събраха 61,150 кг рециклируеми пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. За труда си те бяха наградени с купата на победителя, грамота и волейболни, баскетболни и футболни топки.

На второ място със събраните 48,650кг рециклируем отпадък се класира II а клас от Първо ОУ "Иван Вазов", на трето място се наредиха децата от III б клас, СУ "Д-р Петър Берон", които събраха 45,700 кг рециклируем отпадък. Техните награди – грамоти и различни спортни топки, връчи Христина Карчева - президент на Лайънс клуб „Свилена" – Свиленград.

Председателят на Консултативния съвет за нулеви отпадъци към общината и заместник-кмет Мария Костадинова също поздрави победителите за активността им в разделното събиране, като им пожела да бъдат зелените патрули на общината, бдящи за опазване на чиста околна среда.

Инициативата „ЕКОклас“ е на Лайънс клуб „Свилена” - Свиленград в партньорство с „Екопак България” и с подкрепата на община Свиленград. В пилотното издание на кампанията се включиха 30 класа - от СУ „Д-р Петър Берон“, I ОУ „Иван Вазов“, НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Христо Ботев“, с.Левка, които събраха общо 496, 850 кг отпадъци за рециклиране. Всички класове получиха спортни топки като поощрителни награди за участието си в инициативата.

Кампанията „ЕКОклас“ има за цел да информира и мотивира учениците и техните семейства да събират разделно отпадъци, за да помогнат за чистотата на природата и града, в който живеят. Освен практическото състезание между класовете за събиране на рециклируеми отпадъци, в едномесечния период на кампанията се проведоха образователни срещи с родители и уроци с децата по темата за разделното събиране и повторно оползотворяване на отпадъците.