18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Към 11:00 ч. най-много пуснати бюлетини в област Хасково има в Любимец. Денят преминава нормално, наблюдава се изравняване на машинните и хартиените бюлетини

По-висока избирателна активност в общините Свиленград и Любимец се очертава засега на парламентарните избори, които се провеждат днес.

Вота си към 11 ч. в Свиленград са дали 15,47 % или 2872 гласоподаватели от имащите право на глас 18560 души. На изборите през октомври 2022 г. към този час са гласували 13,88 %.

До урните в Свиленград вече отидоха повечето кандидати за народни представители от общината, както и кметът Анастас Карчев. Той дойде до избирателната секция в СУ "Д-р Петър Берон" със съпругата си Христина. Гласувах за бъдещето на България и приканвам всички граждани да бъдат отговорни и да упражнят правото си на глас, сподели арх. Карчев преди да пусне хартиената си бюлетина.

Малко преди градоначалникът да гласува това направи кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Мариян Дервенков, който сподели пред екипа ни, че е гласувал за връщане на стабилността и нормалността в държавата. Преди да пусне хартиената си бюлетина той отправи призив към всички да отидат да гласуват.

Лидерът на БСП в Свиленград Стамо Стамов бе нетърпелив и още в ранни зори упражни правото си на вот. „Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България“, заяви той. При обходът си по избирателните секции екипът ни засече кандидатът за депутат от БСП Георги Бекяров, който носеше храна за членовете на левицата в комисиите. Бекяров сподели, че е гласувал „за бъдещето за каквото се борим да е, за възможностите, които могат да се реализират, и за държавността , чрез която да се случи всичко това“.

Най-младият сред кандидат-депутатите Георги Демирев дойде до избирателната секция със съпругата си Росица и новороденото им дете. "Гласувах за България, в която всеки от нас да живее достойно и да може да постигне мечтите си. Гласувах, защото вярвам, че има как децата ни да останат тук и да израснат в една нормална европейска държава", заяви Демирев.

Избирателната активност в Любимец също е по-висока в сравнение с октомври 2022 г. Към 11 ч. бюлетина са пуснали 1345 избиратели или 17,40 %, което е и най-много за Хасковска област. За сравнение на предходните избори активността към този час бе 16,52 %.

Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Георги Станков също вече упражни правото си на глас. Гласувам за стабилността на България, която няма как да се случи без нашата победа, подчерта Станков. Той изрази силната си надежда най-после да бъде съставено правителство, разбира се, с мнозинство на ГЕРБ-СДС.

Около 10 часа сутринта пред избирателните секции в СУ „Д-р Петър Берон“, а и на други места в Свиленград, нямаше опашки, вероятно заради ранния час в неделния ден. По обед вече хората се пораздвижиха и към 11 ч. в секциите в ОУ „Иван Вазов“ се извиха опашки. Засега изборният ден преминава безпроблемно. Навсякъде се наблюдава изравнение на хартиените и машинните бюлетини.

Следващите данни за активността очаквайте около 16:30 часа.