22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След проверка на РИК-Хасково се установило нарушение, което по-късно било елиминирано

В кашон вместо в урна са гласували избирателите в секция в свиленградското село Момково, съобщава haskovo.live, цитирайки от РИК-Хасково. За ситуацията в комисията е подадена жалба, в която се посочва, че се броят бюлетини от машинно гласуване във въпросната секция.

При проверка, от РИК -Хасково са установили, че в началото на изборния ден комисията не е намерила втората урна, предназначена за машинни бюлетини. Тогава от близкия магазин бил взет кашон, който бил пригоден за урна, запечатана по установения ред. До момента на извършване на проверката бюлетините от машинното гласуване са пускани в тази урна –кашон. След проведените телефонни разговори, ,членовете на СИК намерили и втората урна.

„Старият мост“ се свърза по телефона с кмета на селото Трифон Трифонов. Той заяви, че изборният ден е приключил нормално и не вижда проблем с гласуването.

Сигналите обаче до РИК-Хасково са разнопосочни. Едни от членовете на комисията са потвърдили за наличието на кашон вместо урна, други са отрекли. Според някои от тях гласуването в картонена кутия е бутафорно и се е направило с цел да се броят бюлетините през целия ден, а не в самия му край.

От РИК са постановили, че жалбата е основателна, пише сайтът haskovo.live. Дали са указания да бъде запечатана до момента използваната урна-кашон и гласуването да продължи с втората прозрачна урна. За целта трябва да се състави констативен протокол с надлежно описване на фактическата обстановка и да бъде предаден в комисията. След приключване на изборния ден, резултатите от двете урни да бъдат отчетени в протокола на СИК, пише в решението на РИК-Хасково.