20
Съб, Юли
37 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Днес с определение на Окръжен съд – Хасково в открито съдебно заседание по частно наказателно дело по постъпило искане на Окръжна прокуратура – Хасково бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Х.Х. /турски гражданин/, на 64 г., за това, че на на 17.04.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“ с товарен автомобил без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Турция в България хероин с общо бруто тегло 402, 720 кг. на обща стойност 16 727 377, 92 лева.

Съдът прие наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 63, ал. 1 от НПК обвиняемият да е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 хил. до 300 хил. лева.

За случая "Старият мост" подробно писа. От събраните към настоящия момент на досъдебното производство доказателства, съдът извежда обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Съдът прие наличието на реална опасност да се укрие предвид тежестта на извършеното престъпление и предвиденото за него наказание, което би могло да затрудни своевременното и правилно провеждане и приключване на наказателното производство. Липсата на предходни осъждания според съда не е достатъчна за да се приеме, че не съществува опасност обвиняемият да се укрие. Обвиняемият Х.Х. е чужд гражданин, който не притежава статут на лице, продължително или постоянно пребиваващо в България, няма и постоянен адрес в страната ни, на който да бъде открит за целите на наказателното производство. Пред съда той потвърждава, че няма никаква свързаност с България – нито семейна, нито имуществена. Няма адрес, на който да се установи до приключване на наказателното производство. Обвиняемият не притежава имущество и други възможности, което според съда е още един аргумент в подкрепа на извода, че съществува реална опасност той да напусне пределите на България и да се укрие. Тези обстоятелства, взети в своята съвкупност, обусловиха извода на съда, че единствено мярката за неотклонение „задържане под стража“ се явява адекватна на целите на закона – да се осигури присъствието на обвиняемия в производството и при извършване на процесуалните действия по разследване.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание.