17
Пон, Юни
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

С определение на Окръжен съд – Хасково бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Р.Д.А. на 48 г., български гражданин, обявен за международно издирване от кипърските власти въз основа на Европейска заповед за арест.

Същият е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ на влизане в страната на 18 април. Заповедта е издадена от Районен съд Фамагуста, Паралимни, Кипър, за извършени престъпления – кражба, незаконно притежание на имущество, проституция и сводничество. Според съдържанието на ЕЗА, възможният максимален срок на наказание „лишаване от свобода” за най-тежкото от тези престъпления е 14 години.

Съдът прие, че представеното искане отговаря на всички изисквания, на основание чл. 36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА, в която се посочва престъплението, за което лицето Р.Д.А. се издирва, мястото и времето на извършването му. От представените документи от Окръжна прокуратура – Хасково, приложени към искането за екстрадиция става ясно, че лицето се издирва за наказателно преследване за престъпления, които имат аналог в българския наказателен кодекс и двойна наказуемост с наказание „лишаване от свобода“.

Според съда съществува реална опасност той да се укрие, като основания за това се съдържат в характера и в тежестта на инкриминираното престъпление, и размера на предвиденото наказание. Макар и Р.А. да е български гражданин, с известен адрес в страната, видно от съдържанието на ЕЗА, до международното му издирване се е стигнало в резултат на недобросъвестно процесуално поведение. Същият е бил намерен и доведен в Районен съд Фамагуста, след което е бил освободен срещу подписка, но е нарушил условията за освобождаването му и се е укрил от кипърските съдебни власти. Издирването му е продължило продължителен период от време - от септември 2019 година до задържането на ГКПП „Капитан Андреево“.

С тези съображения съдът обосновава вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ като гаранция за явяването му пред съда в същинското производство за предаването му. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок.