24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Горското в Свиленград на първо място в РУГ-Кърджали по спипани бракониери

95 акта за незаконна сеч са съставили служителите на Държавно горско стопанство – Свиленград през януари и февруари т. г. Отчетен е около 30 % ръст в сравнение със същия период на миналата година. Тукашното лесничейство е на първо място в Регионалното управление по горите /РУГ/ в Кърджали по брой на актовете.

Всички 11 горски стопанства от областите Хасково и Кърджали, които се причисляват към него, са съставили общо 265. Така свиленградските на практика представляват една трета от тях.

Основната част от спипаните от началото на тази година бракониери са за малки количества дървесина – по около 1 кубик. Заради кризата много хора останаха без работа и нямат пари за твърдо гориво. По тази причина те са принудени да секат незаконно, за да си набавят дърва за огрев. Наложени са им глоби. Конфискувани са каруца и няколко брадви. Бракониерите обикновено не използват резачки, за да не вдигат шум, а секат с брадви, обясни директорът на тукашното Държавно горско стопанство инж. Петър Недялков.

През 2009 г. пък местните лесничеи са съставили 317 акта по Закона за горите. Били са отнети 7 резачки. В два от случаите са били изсечени незаконно по-големи количества дървесина. Те са предадени на прокуратурата и е образувано дело. В единия от тях Николай Николов от Бургас се опитал да пренесе 30 кубика дъб през ГКПП Капитан Петко войвода. Дървата са били конфискувани. При другия случай Недялко Киряков се опитал да задигне 30 кубика дървесина от сечище край село Малко градище. От частен масив край Дъбовец пък са били насечени 115 кубика дъб, а от гора до Йерусалимово – други 15 кубика.

СМ