17
Сря, Юли
28 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

8 автомобила са откраднати през второто шестмесечие

Престъпността сред подрастващите намалява, показват данните от отчета на Районното управление на МВР в Свиленград за 2009 г. Миналата година непълнолетни са участвали в извършването на 15 престъпления, което съставлява 4,00 % от общо разкритите криминални деяния. През 2008 г. пък подрастващи са замесени в 40 престъпления, или 20,30 %.

В момента инспектор „Детска педагогическа стая“ води на отчет 43 малолетни и непълнолетни. От тях 14 са с рецидив в поведението си и на 14 са открити профилактични дела. Снети от отчет през периода са 24 лица поради навършване на пълнолетие. Миналата година са разгледани 24 възпитателни дела от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Възпитателни мерки са наложени на 35 лица. Осъдените са 10, като 7 са на пробация, а 3 – на обществено порицание.

През отчетния период на територията, обслужвана от РУ на МВР в Свиленград, са заведени общо 795 заявителски материала за извършени престъпления срещу 556 за 2008 г. Ръстът от близо 31 % се дължи на факта, че през 2009 г. всички досъдебни производства за престъпления, извършени на границата и жп транспорта, по които работи гранична  и транспортна полиция, се регистрират и водят в РУ на МВР в Свиленград. Разкрити са 375 престъпления, или 58,69 %.

От т. нар. тежки престъпления през 2009 г. са регистрирани 4 грабежа, от които 2 са разкрити. Няма опити за убийства, блудства и изнасилвания.

Кражбите продължават да бъдат преобладаваща част от заявените престъпления. Квартирните обири запазват своя дял. Регистрирани са 14 прониквания в жилища на граждани или други помещения, като извършителите са заловени и са с мярка „задържане под стража“. През второто полугодие са задигнати осем автомобила. Крадецът на повечето МПС-та е бил задържан. Седем от колите са открити и върнати на собствениците им, а една все още се издирва.

През 2009 г. са образувани 12 досъдебни производства със заловени 16 лица, употребяващи и разпространяващи наркотици. Миналата година в Свиленград се появиха и твърди наркотици, което беше проблем, каза Петър Пириндев, зам.-началник на тукашното РУ на МВР по време на обсъждането на отчета в Комисията по образование, култура и права на човека към ОбС. Според него с последните няколко случая през тази година обаче разпространителите са ударени и това се отчита за постижение.

Икономическите полицаи са разкрили 54 престъпления с нанесени щети за 2 718 644 лв.

На обсъждането в комисията бе поставен проблемът с движението по улиците на Свиленград.  В тази насока ще се предприемат необходимите мерки, особено за неправилното паркиране, каза зам.-началникът Пириндев. Освен това има идея да се поставят камери на конфликтни кръстовища и участъци, допълни той. Повдигнат бе и въпросът за охраната на крайградските вилички и малки частни стопанства на свиленградчани. Петър Пириндев каза, че районното управление няма достатъчен ресурс за това. Предстои отчетът на РУ на МВР в Свиленград да се разгледа на заседание на ОбС.

Елена МИХАЛЕВА