22
Пон, Юли
41 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Стопаните искат охрана на имотите си

Роми опустошиха лозята ни, измъкнали са коловете, отсекли са кютуците и плодните дръвчета, оплака се в редакцията на „Старият мост“ свиленградчанинът Жеко Димитров. Освен неговото лозе са бастисани и още няколко съседни имота с трайни насаждения, убедиха се на място журналисти от вестника.

Золумът в лозята, които се намират в местността „Ак баба“ - до каптажа над МБАЛ – Свиленград, е извършен през последните дни, каза Димитров. Когато отишъл да нагледа своя имот, заварил страшна гледка. Над 50 лозови кютука били орязани, като част от тях са отмъкнати, а останалите висели на теловете. Вандалите измъкнали и повече от 30 бетонни кола, които натрошили, за да извадят от тях арматурното желязо. 70 – 80 корена са отсечени и от близкото лозе, собственост на Стефан Георгиев, извадени и потрошени са всички бетонови колове от имота на Димитър Филев. Лани без подпорните стълбове останал и парцелът с лозови насаждения на Иван Георгиев. Близките овощни градини също не са подминати от набезите на крадците. Масово са орязани наоколо орехови и бадемови дръвчета.

Преди няколко дни Жеко Димитров засякъл група от 7 – 8 роми, единият от които сечал бадема в лозето му, а останалите препичали сланина на стъкнат в имота му огън и пиели бира. „Не посмях да сляза от колата, защото видях, че са пияни. От прозореца ги попитах защо секат дървото, казаха, че за огрев. Нищо не можех да направя – разказа той. - Преди две години имаше охрана, частна фирма май беше наета от общината, и лозята ни се опазиха. Сега няма кой да спре набезите на крадците в имотите ни. Искаме общинската охрана и полицията да патрулират през деня по-често по пътя до болницата и втората чешма. Нали затова плащаме данъци на общината и държавата.“

СМ