04
Пон, Мар
30 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Четиримата пакостници заловени още същата вечер, ще ги съдят по два члена. Младежите се разкайват, възстановяват щетите

Вандали унищожиха 18 от новите дръвчета, които бяха засадени миналия понеделник по ремонтираната улица „Александър Стамболийски“. Золумът е станал в петък късно през нощта. Освен с прекършените фиданки, улицата осъмна и с няколко счупени лампи и обърнати пътни знаци.

След подаден сигнал за безчинствата още същата нощ полицейски патрул е задържал извършителите – Валентин Петров, Гочо Николаев и Огнян Мишев, които са 18 -19 годишни, както и 15-годишният Асен Р. Тримата пълнолетни са били задържани за 24 часа, а Асен е бил предаден на родителите му. Младежите са от ромски произход и преди да извършат деянието се почерпили с алкохол.

Срещу четиримата е заведено бързо досъдебно производство. Ще им бъдат повдигнати обвинения по чл. 216 за унищожаване и увреждане на чужда собственост и по чл. 325 за хулиганство, съобщиха от прокуратурата.

През седмицата четиримата нашенци се извиниха публично на свиленградчани, на родителите си и на кмета на общината. Пред местни медии те обясниха, че са действали под влияние на алкохола, че се разкайват за стореното и обещаха да не допуснат повече подобни прояви. Виновниците внесоха в касата на общината 1 206 лева за нанесените щети и засадиха нови фиданки на мястото на унищожените.

През седмицата се появиха най-различни коментари по случая, включително че момчетата били пратени умишлено да унищожат дръвчетата, както и че били активисти на младежкото ДПС.

Тийнейджърите живеят в ромския квартал в Свиленград. За да се избегне излишно напрежение, се проведоха разговори между общинското ръководство, извършителите на деянието и техните родители, казаха от ОбА.

Прекършените дръвчета бяха засадени миналия понеделник. Те са от вида кълбовиден шестил и бяха доставени от Италия. Обновената улица „Александър Стамболийски“ бе озеленена с общо 71 фиданки от този вид.

СМ