14
Нед, Апр
14 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

При проведена съвместна специализирана операция на служители на ДАНС-Хасково и Митница Свиленград са иззети 15 пластмасови туби от 30 л и 26 пластмасови бутилки с вместимост по 10 л съдържащи оцветени в червено нефтопродукти с мирис на дизелово гориво. Общото количество оцветени горива е 706 л. Те били укрити в авторемонтна работилница в Свиленград, съобщиха от Агенция „Митници“. При проверката ползвателят на помещението не е представил документи за плащане или обезпечаване на акциз. Взети са проби за лабораторна експертиза. Вероятно горивото е внесено от Гърция, където държавата субсидира т.нар. червена нафта. През земеделския сезон на нея имат право всички фермери. Не било изключено обаче дизелът да е краден от БДЖ.

За масовото източване на гориво от влаковете алармира преди половин година Стоян Шуплев, инспектор по икономическите престъпления в "Транспортна полиция" в Пловдив. На курс един машинист краде по половин тон нафта, съобщи той.
За извършеното деяние в Закона за акцизите и данъчните складове е предвидено наказание с глоба - за физическите лица, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 2000 лв., като стоките - предмет на нарушение, и средствата, послужили за извършването му подлежат на отнемане в полза на държавата.
При предишна проверка на митничари от Свиленград в района на Харманли са намерени 16 530 л гориво, по документи дизелово, в две цистерни. Горивото е открито в района на пункт за смяна на масла, наложена е обезпечителна мярка докато се установи дали състава на откритото гориво отговаря на представените документи. Изпратени са проби за лабораторна експертиза. Работата по случая продължава, очаква се фирмата, стопанисваща обекта, да представи допълнителни документи.

СМ