24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

krimi Нашенците хванати с рекордните 96 кг хероин. Скенерът на границата бил слаб, не уловил“ дрогата

Състав на Хасковския окръжен съд остави за постоянно в ареста четирима  любимчани, задържани за наркотрафик. На заседанието, гледано при закрити врата заради използването на специални разузнавателни средства, съдия Георги Гочев постанови най-тежката мярка за неотклонение на Димитър Мъндев, Тенчо Желев, Димитър Янакиев и Атанас Мавродиев, сочен за организатор на престъпната група. Четиримата бяха сред седемте задържани на 5 март, когато бе осуетен трафикът на 96 кг хероин през турско-българската граница. Това е най-голямото количество наркотик, залавяно тук за последните 10 години.

Дрогата, чиято стойност по цени на съдебната система възлиза на  8 656 200 лв., е открита при проверка на товарен автомобил „Скания“ с хасковска регистрация, превозващ цимент от Турция за България. Тя била разпределена в 183 пакета, сложени в 3 сака и 3 PVC торби.

Наркоканалът бе разбит след полицейска разработка, продължила 4 месеца. Информацията за него е получена от Американската агенция за борба с наркотиците /ДЕА/. След сигнал от ДЕА камионът е селектиран за щателна проверка. Информацията, предоставена от агенцията, е особено важна, защото, оказа се, рентгенът на ГКПП Капитан Андреево е доста слаб. Това се знае и от самите трафиканти, сподели окръжният прокурор Иван Ванчев. Няма смисъл да се плаща на вътрешно лице, след като техниката не може да “улови” наличието на хероин. Освен това циментът е доста плътен и не може да се установи наличието на други вещества, обясни той.

Част от наркотика е била предназначена за Западна Европа. Останалото количество най-вероятно щяло да се пласира в страната. Схемата е действала доста добре, заяви говорителят на прокуратурата Павел Жеков. Всеки участник във веригата е имал точно определено задължение.

За организатор на канала и тартор на групата разследващите органи посочват Атанас Мавродиев – Близнака. Неговият брат- близнак Янко в момента се намира в турски затвор също за наркотрафик. Както „Старият мост“ пръв писа, Янко Мавродиев бе задържан с още един любимчанин в Одрин при зрелищна полицейска акция преди 5 месеца. Турските ченгета са работили по сигнал. Сред заподозрените бил и ирландец, който се съгласил да се срещне с нашенците в закрития паркинг на „Кипа“ в Одрин. Возилото на любимчаните било проследено до паркинга, където се разиграл и екшънът по задържането им. Наркотикът е бил намерен в пакетирани торби с цимент. В акцията е било използвано обучено куче. Точното количество на дрогата е 70,300 кг, а стойността й е около 7 млн. лв.

Според окръжния прокурор Ванчев, причината Близнака да се опита да прекара такова голямо количество наркотик е, че най-вероятно е искал да „откупи“ брат си Янко от Турция. За това са му били необходими между 200 хиляди и 1 млн. евро. При опит да намери бързо крупната сума Атанас Мавродиев неволно се издал, което е помогнало за разбиването на канала. Двамата братя преди време са разследвани и за участие в канал за трафик на хора през турско-българската граница, в който замесен е бил и бивш служител на МВР-София. Атанас и Янко имат авторемонтна работилница в Любимец. Според местни хора, родителите им били много тихи, добри и честни хора.

Освен Атанас Мавродиев, в ареста остават шофьорът на камиона Димитър Мъндев, помагачът Тенчо Желев, който съпровождал е пратката и е контактувал с Атанас, и Димитър Янакиев, който, според разследващите, в предишни случаи прекарвал наркотик през Гърция за Турция и обратно. Осведомени съобщиха, че Мъндев е собственик на транспортна фирма, притежава около 3 тежкотоварни камиона. Той е семеен, има 2-годишно дете. Преди една година баща му Валентин се обесил, ненавършил 50 години. Говори се, че е посегнал на живота си заради притесненията от кредитите, които синът му е взел, ипотекирайки имоти. Любимчани предполагат, че най-вероятно задлъжнялостта към банки е накарала Димитър да се занимава с трафик на наркотици. За да докара пратката до Любимец, са му обещани 15 000 евро. Тенчо Желев също е женен, с дете на около 5 – 6 години, работел като шофьор на камион. Семеен е и Димитър Янакиев, който има детенце на 2 години. Любимчани коментират, че съпругата му е решила да подаде молба за развод, разбирайки за участието му в канала. Напоследък младите мъже живеели нашироко и демонстрирали благополучие, казват техни съграждани.

Според разследващите, за мулета в наркоканала основно са привличани финансово нестабилни хора. Впоследствие станало ясно, че задържаните в края на януари 27 килограма хероин също са част от канала на Близнаците. Тогава 34-годишният свиленградчанин Михаил Михайлов се опита да прекара наркотика през митническия пункт Капитан Андреево и бе арестуван, а впоследствие – освободен под парична гаранция.

СМ