24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

pardiuБивш посланик на САЩ в България свързва Свиленград с организираната престъпност. В поверителен доклад, изпратен на 7 юли 2005 г. до американските тайни служби, Джеймс Пардю пише, че след изборите /Б. а. - 2004 г./ личности, свързани с крупната контрабанда, са завзели общината. Нецензурираният текст на грамата бе публикуван в сайтовете на  bivol.bg и Balkanleaks, а информация за него пуснаха и други електронни медии. Кратък откъс от доклада в частта му за Свиленград се появи като коментар и в две местни уеб страници. Първоизточник на документа е обаче  сайтът Wikileaks на Джулиан Асандж, който миналата година предизвика скандал с разсекретяването на 251 287 американски дипломатически телеграми.

В доклада на тема „Организираната престъпност в България“ Джеймс Пардю описва престъпните групировки в нашата страна, като изброява конкретни личности, цитирайки дори датата на раждането им. В документа той споделя и наблюденията си за едно ново за тогавашното време явление в българската политика, като споменава поименно само две български общини – Свиленград и Велинград: „Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, организираната престъпност „притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организирана престъпност. Добромир Гущеров, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище избор, проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин, в регионалния център на Велинград, личности от организираната престъпност контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България“, докладва дипломатът.

В документа е посочено, че е изготвен в отговор на искане за информация за организираната престъпност в България и на Балканите. Уточнява се също, че "където не са цитирани директни източници, връзките се базират на информация от оперативни контакти и обществено достъпни публикации".
Създателите на Balkanleaks обясняват, че са получили по-пълния текст на грамата от списанието "Русский Репортер", което подготвя публикация за влиянието на руската мафия в България, с молба да проверят автентичността на имената и събитията и да предоставят свои коментари по темата. По думите им автентичността на документа е била потвърдена и от друг източник - норвежкия вестник Aftenposten, който има независим достъп до всички дипломатически телеграми, изтекли в Wikileaks.

Потърсено за коментар, пресаташето на Общинска администрация – Свиленград Калина Райкова заяви, че от ръководството не намират за необходимо да коментират подобни материали като този на Пардю.

СМ