17
Сря, Апр
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Сред задържаните са и двама пътни инспектори от Свиленград. В офиса на пътната агенция тук полицаи открили 16 000 лв.

Шестимата арестувани при проведената операция под кодовото наименование „Спокойствие“ остават за постоянно в ареста. Това постанови Старозагорският окръжен съд след продължително заседание във вторник. Заради използваните специални разузнавателни средства по време на операцията делото се гледа при закрити врата. Решението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Апелативния в Пловдив на 28 юли.

Шестимата мъже, сред които и двама пътни инспектори от Свиленград, бяха задържани на 16 юли. Според разследващите, в момент на получаване на подкуп от 7200 лева са задържани служителите от мобилната група на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ в Свиленград Николай Василев, на 45 години, и Георги Апостолов, на 37 години. Задържането им станало в района на село Тракия, община Опан. Сумата им била предадена от представителя на пътно-строителната компания "Пи Ес Ай" Стоян Михов и Динко Динев от фирма „Европа супер транс" за товарни превози, които участват в строителството на автомагистрала "Тракия".

Арестуван е и шефът на ДАИ - Стара Загора Ангел Димитров, както и колегата му Диан Славов. Срещу тях и срещу служителите на АПИ са повдигнати обвинения за получаване на подкуп, а срещу другите двама - за даване на рушвет. Участниците в схемата били следени четири месеца. Законът предвижда до 10 години затвор и глоба от 15 до 20 хил. лв и за двете страни, обясниха юристи.

При претърсване в офиса на АПИ в Свиленград са открити още 16 хиляди лева, чийто произход тепърва ще се изяснява, съобщиха разследващите. „Тези пари се намираха в служебната каса – сподели пред „Старият мост“ Биляна Василева, главен специалист „Пътни такси“. - Те са от продажба на винетни стикери и такси, събрани за издаване на специални разрешителни. Всичко е надлежно документирано с фактури и квитанции. Цялата документация е изпратена на ръководството на АПИ.“

“По време на разследването установихме, че хора в АПИ и ДАИ от една година са изградили стройна схема за получаване на регулярни подкупи за плащане на т. нар. данък спокойствие - заяви Алекси Алексиев, директор на ОД на МВР в Стара Загора. - Срещу месечен “абонамент” от 100 лева на камион контролните органи на двете институции не извършвали проверки на товарните автомобили, които превозвали инертни материали, предимно за строителството на новия участък на “Тракия” от Стара до Нова Загора. А ако бъдели констатирани нарушения, не се стигало до санкции. На служителите от ДАИ им се плащало, за да не проверяват камионите за претоварване.“ Платилите рекета товарни коли имали обозначение - например по-особен начин на залепяне на винетката.

Неофициални източници обаче твърдят, че парите в автомобила на нашенците били подхвърлени. По пликовете нямало пръстови отпечатъци, но банкнотите били белязани.

„Ще обжалвам решението за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ - заяви адвокатът на Георги Апостолов и Николай Василев, - тъй като смятам, че моите довереници са задържани неправомерно.“

СМ