Крими
Инструменти
Шрифт

Голям ръст бележат новообразуваните досъдебни производства

Наблюдава се бум на делата за кражби, сочи отчетът за работата на Районна прокуратура – Свиленград за първото шестмесечие на тази година. Досъдебните производства за контрабанда и съхранение на цигари без бандерол също бележат сериозен ръст.

Като цяло през изтеклото полугодие са се увеличили значително новообразуваните досъдебни производства, сподели пред „Старият мост“ районният прокурор Антон Стоянов. Досега тази година са образувани 471 нови дела, през същия период лани са били 453, а през първите 6 месеца на 2009 г. - 273.

Докато в предишни години поради спецификата на района превес имаха делата за престъпления срещу граничния режим, то сега за пръв път на челно място излизат делата за кражби, подчерта обвинител № 1 в Свиленград. Ръстът е от порядъка на 30 – 40 на сто. Само за незаконно отнемане и присвояване на чуждо имущество през първата половина на тази година са новообразувани 175 дела, докато за незаконно преминаване на границата  са 111, а за каналджийство – 9. 49 броя пък са новообразуваните за държане на акцизни стоки /цигари/ без бандерол. Причните за бума на делата за кражби са преди всичко социални. Краде се от коли, домове, вили външни имоти. 90 на сто от замесените са роми, които отмъкват най-вече кабели и железа за скрап. За кражби 27 лица са наказани със затвор и изтърпяват ефективни присъди.

Друго характерно за отчетния период е наличието на много лица с постоянна мярка „задържане под стража“. Прокуратурата е направила 25 такива искания за първото полугодие на 2011 г. и над 50 души са били вкарани за постоянно в арестите в Свиленград и други градове. За същия период лани исканията са били 10 – 2, 5 пъти по-млко. Причината за нарастването е, че това са лица, местни хора от Свиленград и Любимец, които имат повече от две висящи дела, както и такива с опасен рецидив. Осъдените рецидивисти т. г. са 10, докато за същия период лани – едва 3-ма.

В тукашната прокуратура са образувани 21 дела за каране в пияно състояние и 10 – за пътно-транспортни произшествия, при които са настъпили телесни повреди. 6 са новообразуваните производства за наркотични вещества.

За периода общо осъдени и санкционирани са 443 лица, от които 70 – за кражби, 225 – за нарушения на граничния режим. Осъдени и санкционирани на младежка възраст /от 14 до 29 г./ са 232 души, докато за първото шестмесечие на 2010 г. те са били 143, или ръстът е около 63%. Има и 23 производства срещу непълнолетни. Увеличение се наблюдава и при наказаните лица с предишни осъждания – 54 срещу 41 през същия период лани.

Прокуратурата отчита за първите 6 месеца 42 незабавни и 108 бързи производства. Общо прокурорските актове, внесени в съда, са 286 бр. /миналата година те са били 208, а през 2009 г. – 137 бр.

95% от предадените на съд лица са осъдени, отчита Районната прокуратура. Условни присъди са произнесени за 342 лица, докато за м. г. - за 205, или ръст от над 60%. С 40 на сто пък намаляват пробациите. Това значи, че се отива на по-тежки престъпления или нарушенията на закона са извършени в условията на рецидив и съответно се налагат по- тежки наказания.

СМ