19
Сря, Юни
23 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Мега делото, точило се 5 години, най-накрая приключи окончателно

Двегодишна ефективна присъда получи капитанандреевецът Николай Димитров по делото за ДДС аферата, която бе шумно оповестена през 2004 г. Нашенецът ще трябва да плати и глоба в размер на 10 хил. лева, постанови Върховният касационен съд. На една година условно и глоба от 2 500 лв. е осъдена Мариана Кръндарова.

 

Заедно с нашенеца по делото бяха признати за виновни и две хасковлийки – Гичка Люцканова и Диана Аврамова. Те получиха също по година условно с 3-годишен изпитателен срок и парични санкции от 2 500 лв. На първа инстанция по това дело подсъдими бяха и бившите футболисти Васил Драголов и Валентин Грудев, но те бяха оправдани. Според решението на правораздавателите Николай Димитров е определен за тартор на групата. Той действал като пълномощник на фирма „Мега Интернационал“, която чрез фалшиви данъчни фактури и участие във фиктивни сделки е спестявала ДДС.

Всъщност съдебният процес стартира през 2006 г. и се точи цели 5 години. В Хасково окръжните магистрати дадоха 5 години затвор на Николай Димитров, 3 години на Кръндарова, 2, 5 г. на Люцканова и 2 години за Аврамова. Те обаче обжалваха и Пловдивският апелативен съд намали присъдите им лани. Сега това решение окончателно е потвърдено и от Върховния касационен съд.

ДДС – далаверата бе разкрита по времето, когато главен секретар на МВР бе Бойко Борисов. Преди 7 години той лично дойде в Хасково, за да огласи случая. Според първоначалните данни след шумните арести,  били източени над 50 000 000 лв. ДДС от въпросната група.

Според държавното обвинение седемте подсъдими източили 12 224 347 лв. ДДС. Съдът обаче „намали“ сумата на символичните 1 379 915 лв. след изслушване на вещи лица и експертизи.

По делото са предоставени близо 200 тома с  материали, повече от 80 свидетели се явиха в полза на подсъдимите и на правосъдието. Първата инстанция се произнесе с решение от 50 страници, а втората – Апелативният съд – с цели 103 страници.

СМ