22
Пон, Юли
41 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Близо 4 000 дка ниви в Свиленградско и Любимецко опожарени от неизвестни лица

Близо 4 хил. дка пустеещи ниви бяха подпалени през последните десетина дни в Свиленградско и Любимецко. Изгорели са около 2 000 дка земи от ниска категория между селата Момково и Георги Добрево и също толкова между Сива река и Малко градище, съобщи началникът на пожарната служба комисар Валентин Ангелов.

Огнеборците са на мнение, че палежите са умишлени. Те смятат, че собственици или наематели на необработваемите земи са драснали клечката, за да се възползват от националните и европейски доплащания. За да получат подпомагане, нивите им трябвало да бъдат изорани. Обработката излизала много по-евтино, ако предварително тревата и храстите са премахнати. В зависимост от мястото субсидиите са между 30 и 40 лв. на декар. За изораване край Момково се отпускали по трийсетина лева, а край Георги Добрево – по 40, посочи комисар Ангелов. Тези запалвания представляват голяма опасност, край Момково например, огънят тръгна по дерето и само нашата намеса предотврати по-сериозни щети, подчерта той. Според него, в полза на тезата, че палежите са умишлени, говори и фактът, че предварително терените са били очертани с изорани ивици.

Изгорелите места са заснети с GPS, изпратили сме цялата документация по случаите по компетентност в областната земеделска служба, а оттам сигурно ще ги препратят в Министерството на земеделието, каза Ангелов. „В Свиленград не ни съдействаха. Казаха, че земите не са декларирани, а това е трябвало да стане още през февруари“, сподели той. От Министерството на земеделието трябва да решат дали да отпуснат субсидиии на собствениците на подпалените ниви, или не.

СМ