17
Сря, Юли
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Митническият склад на бизнесмена няма да работи до произнасянето на ХАС

Разрешителното за откриване и управление на временен митнически склад на бизнесмена Никола Вълев, популярен като Кольо Сиренето, е отнето. Отмяната е станала със заповед на началника на свиленградската митница Тодор Караиванов и е съгласувана с ръководството на Агенция „Митници“, научи „Старият мост“. Вълев е обжалвал вече този акт в Хасковския административен съд /ХАС/. Складът му „KASPED“ вече не работи като митнически до произнасянето на съда.

Драстичната мярка спрямо бизнесмена, който е от Харманли, е наложена след продължителна проверка, доказала извършени от фирмата му нарушения на митническите разпоредби, споделиха от митницата.

Както „Старият мост“ писа, срещу бизнесмена Кольо Сиренето са издадени две постановления за привличането му в качеството на обвиняем. Едното постановление е по чл. 308, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че като физическо лице Вълев нееднократно е съставял неистински свидетелства за митническа годност на камиони. По чл. 311, ал. 1 от НК пък ще отговаря като управител на фирмата „Уикенд“ ООД, регистрирана в Харманли. От името на това дружество е издадена неистинска фактура, която е използвана пред Митница Свиленград, казаха разследващи.

Освен това, направено е искане за отнемане на лиценза за митнически агент под номер 452 на спедиторската фирма „К. С. Спед“ ЕООД – гр. Харманли, собственост на Никола Вълев. Процедурата предвижда предложението за отнемане на лиценза да бъде изпратено от Агенция „Митници“ в Министерството на финансите. До окончателното решение ще мине време, тъй като лицензионната комисия от ведомството на Симеон Дянков ще трябва да се събере и да се произнесе по случая.

При полицейска акция в началото на м. март офисът и складът на Сиренето в свиленградския кв. Гарата бяха рушнати. Иззети са документи и компютри. Според разследващите, Вълев, в качеството си на управител на дружеството и собственик на превозното средство, е представил на 22 март т. г. в отдел „МО“ свидетелство за митническа годност, чиято валидност не е била отразена в регистър „Свидетелства за митническа годност“ на Митница Свиленград. Така транзитната операция остава нерегистрирана в интегрираната информационна система за осъществяване на автоматизиран митнически контрол „БИМИС“.

След този случай е направена проверка на „К. С. Спед“. Установило се, че срещу фирмата са образувани 28 административно-наказателни производства за нарушения на митническото законодателство и за представяне на свидетелства за митническа годност, издадени не по установения ред. Повечето наказателни постановления по тях са влезли в сила.

СМ