Крими
Инструменти
Шрифт

Намират спринцовки с неясно съдържание в Младежкия парк

Все повече млади хора от региона са разследвани и съдени за държане на високорискови наркотици. Това сочат данните от съда и прокуратурата в Свиленград. Допреди две години тук изобщо не е имало образувани дела за съхранение и употреба на дрога. През миналата и тази година обаче производствата по чл. 354 а от Наказателния кодекс растат. В районния съд се гледат 9 дела – 5 от лани и 4 от т. г., като 3 вече са приключили с присъди. По 2, 5 години условно получиха неотдавна Валентин Филипов, с висше образование, и студентът Ангел Стайков за това, че в местността „Кавак дере“ в землището на свиленградското село Генералово са отгледали 126 стръка марихуана с нетно тегло 7, 869 кг.

8 от делата в съда са за притежание на наркотични вещества и едно – за придобиване и отглеждане на дрога.

Подсъдимите са все млади хора, а наркотикът, с който са заловени, е канабис. В посочената статистика не се включват хванатите на границата наркотрафиканти.

12 дела, свързани с дрога,   от 2010 г. и 6 новообразувани за шестмесечието на т. г. пък отчетоха от прокуратурата, за което „Старият мост“ писа.

Някои заведения в Свиленград са се превърнали в депа за продажба на наркотици, най-лошото е, че се зарибяват деца, споделят очевидци. Всяка вечер пък в Младежкия парк /мястото, където се провежда традиционният есенен панаир/ се събират компании млади хора, които пият алкохол и се друсат. Сутрин на мястото могат да се видят използвани спринцовки. „Всяка заран една жена, която редовно се разхожда в парка, почиства това място и събира в найлонова торба спринцовките – разказа концесионерът на тенис кортовете Слави Цингов. - Забранил съм й да изхвърля тези боклуци в нашия контейнер, защото някоя игла може да падне, да нарани и зарази хората, които идват да тренират.“

За случая е сигнализирана и Криминална полиция в Свиленград. Униформените са се отзовали, взели са чанта с намерените на място спринцовки и са тествали останалото в тях вещество, но то не реагирало на наркотици. Възможно било да са анаболи. Няма отговор на въпроса обаче защо младите хора ще приемат анаболи точно там, далеч от хорските очи, като могат да го направят вкъщи, тъй като тези вещества в България не са забранени. Пък и нелогично е стимулантите за трупане на мускули да се приемат с алкохол. „В спринцовките има остатъци от кръв, виждал съм ги. Това означава, че веществото е вкарвано венозно в организма, а анаболите най-често се приемат на таблетки или капсули“, сигнализира Цингов.

СМ