23
Вт, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Две ефективни присъди за държане на цигари без бандерол наложи Районен съд – Свиленград. Това става за пръв път в новата история на правораздаването тук.

5 месеца при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип постанови съдия Кремена Стамболова за 26-годишния Михаил Митков Михайлов от Сливен. Той е хванат на ГКПП Капитан Андреево на 11 май т. г. с около 27 стека цигари без бандерол, укрити в лекия му автомобил „Мерцедес“. Престъплението е извършил по време на изпитателен срок по друго дело в сливенския съд, по което е получил 8 месеца условно. Михайлов ще трябва да плати и глоба в размер на 1 201, 40 лв.

Криминално проявен с предишни присъди е и другият осъден за контрабандни цигари – 36-годишният Христо Борисов, също от Сливен. Той ще лежи в затвора 6 месеца. Хванат е през януари т. г., отново на ГКПП Капитан Андреево, с 680 кутии цигари от различни марки на обща стойност 3 113 лева. Следва да плати и глоба в същия размер. Съдия по делото е Ива Димитрова.

Двете ефективни присъди са постановени след сключване на споразумения между прокуратурата и двамата сливналии.

Колите, с които е пренасяна акцизната стока, не са отнети в полза на държавата. Районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов настоява автомобилите на трафикантите на акцизни стоки без бандерол да бъдат отнемани в полза на държавата, писа „Старият мост“. Досега практиката на съдът обаче е да не конфискува кавтомобилите с мотива, че при извършването на контрабандата автомобилът е играел улесняваща роля, а не е основно средство, чрез което се осъществява деянието.

СМ