24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

orest67 200 лева дали от „Орест“ за несъществуващи 200 тона царевица

ГРЪЦКА ФИРМА ОТ СВИЛЕНГРАД Е ИЗГОРЯЛА С 67 200 ЛЕВА при сделка с 200 тона царевица. Продавач на зърното е бил 52-годишният криминално проявен търновец Асен Вергилов Велизаров, който се е представял от името на умрелия през юли тази година собственик на дружеството Костадин Костадинов. Велизаров е арестуван в края на миналата седмица по време на лют запой в арбанашка кръчма, където пирувал с част от задигната сума на фирма „Орест” ООД /бившият фуражен цех/. След купона измамникът се гласял да избяга в Германия, а наетият от него за участие в удара безработен Рейхан Мустафа е трябвало да се покрие в Турция. В момента Велизаров е зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража“, наложена му с решение на Великотърновския районен съд.

Той е с висяща условна присъда с изпитателен срок от три години и така или иначе трябва да остане в затвора. Рейхан не е арестуван, защото се води свидетел по делото. Той обаче има съдебни и криминална регистрация за кражби, обсебване и хулиганство.

ДА ГУШНЕШ ЕДНА ТОРБА С ПАРИ САМО ЗА 4 ДЕНА

ЦЯЛАТА ИЗМАМНА СХЕМА СЕ РАЗИГРАВА И РЕАЛИЗИРА САМО ЗА 4 ДЕНА – ОТ 22 ОКТОМВРИ ДО 26 ОКТОМВРИ. Свиленградската фирма „Орест” ООД, която е собственост на трима гърци и се управлява от 64-годишния Христо Петков, научава за евтина оферта за царевица в Северна България. Цената била по 280 лева за тон, а дружеството искало да купи 200 тона. Асен Велизаров от Велико Търново предлага чрез фирмата си „Принсес – Антония 2004” ЕООД въпросното зърно. Само че се представя като КОСТАДИН КОСТАДИНОВ. 57-ГОДИШНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ДРУЖЕСТВОТО ПЪК Е... УМРЯЛ ПРЕЗ ЮЛИ ТАЗИ ГОДИНА. До 2007 г. въпросната фирма е била собственост на Велизаров, но след това той я продава на Костадинов и вече по документи няма нищо общо с нея, сочи справка в Търговския регистър. Мошеникът обаче има пълномощни, печати и други атрибути на бившата си фирма, които използва пред нищо неподозиращите търговци на зърно от „Орест”.
Миналата седмица представители от Свиленград пристигат във Велико Търново за среща с Костадин Костадинов. Умрелият човек ги води в свищовското село Козловец, където им показва 200 тона царевица. Купувачите харесват стоката и си стискат ръцете. След това получават фактура по факс и превеждат 67 200 лева по сметка на „Принсес – Антония 2004” ЕООД в търновска банка. Дни след това идват в Козловец да товарят стоката, но на въпросното място, където са видели зърното, ги срещат други хора. Те са частни земеделски производители, които наистина имат царевица за продан, но не знаят нищо за търновска фирма и за преведена тлъста сума. Тогава „Орест” подава сигнал до прокуратурата в Свищов за измама. До този момент никой не подозира съществуването на Асен Велизаров и на неговия мургав помощник Рейхан Мустафа (36 г.).
Полицията от Велико Търново, Хасково и Благоевград е вдигната на крак. Започва мащабно разследване...

БАНКА ДАВА НА НАЕМНИК ТЛЪСТАТА СУМА В БРОЙ

ДОКАТО ПОЛИЦАИТЕ ОТ ДВЕ ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ В СТРАНАТА СИ БЛЪСКАТ ГЛАВИТЕ С ПЪЗЕЛА, 36-годишният ром Рейхан Мустафа отива с пълномощно от „Принсес - Антония 2004” ЕООД и получава на камара и в брой 67 200 лева. Срещу тази услуга за Асен Велизаров получава 1000 лева и билет за почивка в Турция. Въпросната търновска банка пък хич не си задава въпроса как фирма, която от няколко месеца не е имала нито стотинка по сметките си, изведнъж се сдобива с такъв солиден превод? Не информира прокуратурата за крупната сума и по Закона за мерките срещу пране на пари. Не се впечатлява, че Рейхан няма нито вид, нито познания, за да върти какъвто и да е бизнес.
ТОРБАТА С ПАРИ КОМИСИОНЕРЪТ ДАВА НА АСЕН, а той почва да дели парите за банков кредит на приятелката си Ивелина, която накуп внася 22 000 лева и приключва с дълга си, а отделно щедрият чичко-паричко й дава над 5000 лева джобни. 27 000 лева измамникът превежда на чуждестранна фирма, дава 1000 лева на друг свой познат да изведе по-бързо Рейхан от България, пазарува скъпи парцали, питиета и прави купон в „Калояновата крепост”, където го закопчават.

Христо Петков от „Орест”: „ИЗГОРЯХ, ОТ НАП МИ КАЗАХА, ЧЕ ФИРМАТА Е ИЗРЯДНА”

ВЧЕРА ОТКРИХМЕ ПО ТЕЛЕФОНА УПРАВИТЕЛЯ НА ФИРМА „ОРЕСТ” В СВИЛЕНГРАД ХРИСТО ПЕТКОВ. Той се занимава с търговия със зърно от 2002 г., преди няколко месеца прехвърля дружеството на трима гърци, но си остава управител. Никога преди не е имал подобно изпитание и се намира в безизходица в момента.
„...Имам комисионери в цялата страна и чрез тях търся изгодно зърно. След като получих оферта от търновската фирма, поисках справка от НАП за нея. Но изгорях, независимо от документалната изрядност. Фирмата се оказа и действаща, не е дедесарска, а неин управител е Костадин Костадинов, никъде не пишеше, че е умрял. Нямаше и информация за този Асен Велизаров, който е никакъв. Кажете ми в такава ситуация как да проверяваме контрагентите си?! Каква е тази администрация? После пък банката дала цялата сума в брой, без да й мигне окото, а накрая моите пари отишли за погасяване на заеми и за купони. Вече направих справка и се оказа, че този Асен Велизаров няма нищо на свое име, нищо нямат и Рейхан, нито любовниците, а за да си взема парите от банки и лица в чужбина, трябва да минат години...”, разказа потресен Христо Петков.

Нели СУКОВА
в. „Борба“, Велико Търново

*Материалът е любезно предоставен от авторката за публикуване във в. „Старият мост“. Заглавието и подзаглавието са на редакцията