24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Митничарите конфискуваха 4 казана и 40 литра ракия

4 казана и 40 литра ракия конфискуваха свиленградските митничари при проверка на две спиртоварни в региона. Обектите за дестилиране не били регистрирани и били спипани в процес на работа. От нелегална казанджийница в хасковското село Елена инспекторите отнеха двата 220-литрови казана и около 20 литра прясно сварена ракия.

Другият проверен обект е край Харманли. От петте незаконни съда за дестилация в него само два – 150- и 250 -литров, са фунционирали в момента на инспекцията.   Те са конфискувани, както и произведените двайсетина литра алкохол. Освен това на собствениците на спиртоварните ще бъдат съставени актове. Глобите за физически лица са от 1000 до 3000 лева, а за юридически и еднолични търговци – от 2000 до 6 000 лева. Отделно за нерегистрирани казани санкцията е от 500 до 3 000 лв.

Преди месец започнахме проверките, които ще стават все по-интензивни в сезона на най-активното производство на ракия, заяви шефът на тукашната митница Тодор Караиванов. Ще бъдат инспектирани не само нелегални, но и регистрирани обекти за дестилация, уточни той. Служителите от отдел „Акцизи“ към свиленградската митница, които осъществяват контрол в Хасковска и Кърджалийска област, ще проверяват точно ли се отчитат произведеният етилов алкохол, попълнени ли са предварително декларации от притежателите на джибрите, както и акцизни декларации за добитите количества. Общо специализираните малки обекти за дестилиране в двете области са 120, само в Свиленградско те са 18, а в Любимецко – 8.

СМ