24
Сря, Юли
36 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

stambolieva49 свидетели в пълно неведение за кражбата на 53 телевизора от жп гарата. Прокуратурата ще протестира решението на съда пред по-горна инстанция. Конфискуваните плазми върнати на фирмата-собственик

С оправдателни присъди за всичките петима обвиняеми завърши мегаделото за кражбата на 53 плазмени телевизора от жп гара Свиленград. Съдът не намери достатъчно доказателства за вината на Добромир Радев, Николай Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, срещу които бе обвинителният акт. В същото време конфискуваните от домове, заведения и т. н. 12 телевизора „Дуранбрад“ бяха признати за крадени и са върнати на германската фирма-собственик.

Както „Старият мост“ писа, по мегаделото, което най-после стартира през лятото на тази година, бяха призовани 49 свидетели и 4 вещи лица.

При разпитите на свидетелите пред съда, проведени в няколко заседания, се оказа, че повечето нито са чули, нито са видели нещо, въпреки че някои от тях работят на жп гарата и по време на кражбата са били на смяна. Напротив, даже някои твърдели, че пломбата на вагона, с който се превозвали телевизорите, си била цяла и непокътната и така е стигнала до крайната дестинация – германския град Кьолн. При разследването единият от обвиняемите признал за участието си в кражбата и начертал с най-малки подробности цялата престъпна схема. По време на съдебното дирене обаче той се възползвал от неотдавнашна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс и се отказал от показанията си. Представените „СРС-та“ пък се оказали всъщност списък с телефонните разговори на подсъдимите – кой, кога и с кого е говорил, но не и запис на самите разговори. Петимата обяснили пред съда, че са се уговаряли да ходят на кафе.

Така на практика доказателствата срещу тях се оказалха недостатъчно за произнасяне на обвинителна присъда, сподели съдийката по делото Кремена Стамболиева, която, междувпрочем, вече е с ранг „окръжен съдия“.

Представител на прокуратурата в това дело бе Милена Славова, която пледира „виновни“. Славова обаче встъпи в процеса едва в неговата съдебна фаза. Самото разследване и обвинителният акт са дело на Военноокръжната прокуратура в Пловдив. Това разминаване се дължи отново на промяна в НПК, която повелява вече делото да се гледа в граждански съд.

Всъщност, военната прокуратура започна това разследване, тъй като се твърдеше, че в кражбата на телевизорите са участвали полицаи. Произведените в Турция приемници „Дурабранд" били експедирани с влакова композиция за Германия. На жп гарата в Свиленград обаче стоката на стойност 50 400 лева изчезнала мистериозно на 30-и срещу 31-ви юли 2006 г. 12 от задигнатите 53 телевизора са били иззети при акция на полицията от заведение в центъра на Свиленград, от къщи и т.н. Според обвинението подсъдимите са си ги разпределили с микробус и ги продавали. Хората, които са ги купили, не могли да покажат фактури за тях. Конфискуваните плазми са върнати на германската фирма-собственик, която представила списък с номерата на телевизорите и съдът установил пълно съответствие. Оказва се, че кражба действително има, остава загадката кой и как я е извършил при пломбиран вагон.

Районната прокуратура ще протестира произнесените оправдателни присъди пред Хасковския окръжен съд. Юристи смятат, че най-вероятно делото ще бъде върнато за доразследване, както вече веднъж това стана. Възможно е обаче решението на Раонния съд да бъде потвърдено и това ще е окончателна присъда.

СМ