14
Нед, Юли
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

bdj2Двама машинисти и работник духват при идването на проверяващите

Внезапна проверка в жп депото на гара Свиленград за източване на гориво от локомотивите направиха около полунощ на 21-ви срещу 22-ри април двамата управители на „БДЖ -Товарни превози“ ЕООД Пламен Джуров и Ивайло Иванов. Инспекцията е предизвикана по сигнал.

bdj3Разкрита е сериозна организация за кражба на гориво в екипировъчния пункт за локомотиви в Свиленград, каза Пламен Джуров. „Имахме информация, че на територията на Димитровград, Свиленград, Харманли и Симеоновград е създадена организирана група от наши служители, предимно локомотивни машинисти, с основната цел източването на гориво от локомотивите на територията на Капъкуле в съседна Турция, тъй като ние извършваме маневра между Свиленград и Капъкуле”, обясни той.

Снощи проверяващите са сгащили машиниста, пом.-машиниста и работника в депото да пренасят от локомотива, който пътувал между Свиленград и Капъкуле, туби, пълни с нафта.

Горивото е източено по време на работа, смятат разследващите. Като видели тримата жепейци хвърлили тубите, хукнали, качили се на една кола и избягали. В момента никой не знае къде са. От „Товарни превози“ веднага са извикали друг екип, който да поеме линията. На денонощие по тази отсечка се движат по 4 – 5 композиции.

bdjПри проверка на шкафчетата на локомотивните машинисти е констатирано наличието на туби и бутилки и галони от минерална вода, пълни с нафта. Общото количество на горивото, което е намерено, е около 80 литра, собственост на БДЖ. Отделно във всяко едно от гардеробчетата имаше много и най-различни видове маркучи, пробки, заготовки за точене на гориво, кранчета, ръкавици, парцали и всякакви подобни приспособления. Всичко това говори за една сериозна организация, каза Джуров. Загубите на дружеството в този район, който не е електрифициран, на месец са около 30 до 50 тона преразход на гориво.

600 лева е средната заплата на работещите в „Товарни превози“ тук, като на тримесечие получават по 150 – 200 лв. за извънреден труд, каза инж. Пламен Ангелов. Той ще бъде новият началник на Район за товарни превози – Димитровград, под чиято шапка е и звеното в Свиленград. Всеки момент се очаква да пристигне заповедта му за назначаване. Инж. Ангелов е досегашен ръководител на Бизнесцентъра към дружеството в Димитровград.

bdj4Преди минути приключи полицейският оглед на мястото, взети са отпечатъци, иззет е доказателствен материал, предприети са издирвателни действия.

Тази нощ са извършени проверки в екипировъчния пункт и в Локомотивно депо-Дупница, където също са разкрити кражби. „Това е началото на една поредица от внезапни проверки, които лично аз и колегата съуправител Иванов ще осъществяваме”, подчерта Джуров. Целта е намаляване на разходите и злоупотребите с кражба на гориво, което е част от плана за стабилизиране на дружеството. Други мерки са монтирането на електромерите в локомотивите, монтирането на камери в депата и районите, където стават най-често злоупотребите, монтирането на камери в самите локомотиви, в машинните отделения.

СМ

Очаквайте нови подробности и снимки от мястото на събитието.