13
Съб, Юли
18 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

контрабандни цигариПет ефективни присъди постанови свиленградската Темида

Контрабандисти на цигари без бандерол получиха ефективни присъди от свиленградския районен съд.

Вече 5 са осъжданията на затвор от края на миналата година досега. Вкарването зад решетките стана възможно след направените промени в Наказателния кодекс през 2010 г., казаха от храма на Темида. Тежката санкция по чл. 234 се прилага, когато контрабандата е в значителни размери и е налице рецидив. Последните две съдебни дела приключиха наскоро. Една година и шест месеца ще търка наровете Динко Андреев от Нова Загора, който заедно със съгражданина си Цанко Копаев приложили интересна схема за пренасяне на цигари през границата, но били заловени. Двамата използвали международния бърз влак от Турция, качвайки се от гарата в Истанбул. В три от купетата демонтирали със специален ключ капаците на тавана и натъпкали в кухините 2780 кутии папироси от различни марки. На жп гарата на Капъкуле слезли и преминали пеша границата. От Капитан Андреево с лека кола се отправили към жп гарата в Любимец, за да хванат отново влака, избягвайки така присъствие по време на митническата проверка. Идеята им била, след като приберат цигарите, да слязат на жп гарата в Димитровград и да ги реализират на пазара. Ченгетата обаче разгадали схемата им и след събраните доказателства прокуратурата повдигнала обвинение. Освен ефективната присъда, на Динко Андреев е наложена глоба от 1000 лв. Съучастникът му пък получи 1,5 г. условно с 3-годишен изпитателен срок и също 1000 лв. глоба.

На 1 година затвор и 1000 лв. глоба бе осъден наскоро Герман Чалъков от Нова Загора. През април миналата година се опитал да пренесе 870 кутии цигари с микробус през ГКПП „Капитан Петко войвода“. В контрабандата участвал и Сабри Чалък, също от Нова Загора. Той получи 1 година условно и 1000 лв. глоба.

Ще продължаваме да повдигаме обвинения и да настояваме за ефективни присъди, каза районният прокурор Антон Стоянов. Искаме също да се отнемат превозните средства, с които се осъществява контрабандата на акцизни стоки, подчерта той. Досега обаче от целия апелативен район единствено съдилищата в Хасковска област не прилагат тази санкция, заяви обвинител № 1 тук, но ще настояваме това положение да се промени.

СМ