15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Граничари открили при обход наркотика в дере край Щит, устроили засада. Срещу задържаните Сребрьо и Михаил Сребреви е повдигнато обвинение

Баща и син от Свиленград са задържани за 112, 320 кг хероин, открити край с. Щит на метри от границата с Турция, съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов. Заловеният хероин е абсолютен рекорд за зелената граница. Дрогата на стойност 13, 5 млн. лева е трябвало да бъде транзитирана до Западна Европа, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на нарочения брифинг, проведен на 12 ноември.

По случая са задържани излежалият 17-годишна присъда за отвличане и убийство Сребрьо Сребрев от Свиленград и синът му Михаил, съобщи окръжният прокурор.

При последвало претърсване на апартаменти в града са открити 9- милиметров револвер с 10 патрона за него и над 200 броя ловни патрони, както и десетина мобилни телефона и сим карти за тях.

Акцията е проведена в нощта на 10 срещу 11 ноември. Дрогата е открита в депо, прикрито под храсти в силно пресечена местност на 15 - 20 метра от 309-та гранична пирамида, обясни Лазаров. Той допълни, че двамата задържани са развивали легална земеделска дейност в района и под нейното прикритие са се занимавали с дрогата. Главният секретар отчете, че успешната операция по задържането на огромното количество хероин е в резултат на активните мерки на министерството срещу наркотрафика. По неговите думи заради засилените мерки по ГКПП в страната пренасянето на дрогата е започнало да става през зелена граница.

Наркотикът е открит при обход на патрул на Гранична полиция в района на с. Щит при регулярна акция за пресичане преминаването на нелегални на територията на страната, научи „Старият мост“ от перфектно информиран източник. Водач с граничарско куче обхождал силно пресечена местност, обрасла с буйна растителност на метри от р. Каламица. В дере, обрасло с гъсти шубраци, изведнъж видяли 4 сиви найлонови торби с различно по обем съдържание. Наоколо било утъпкано, тревата – много омачкана, личало си, че там е стъпвано нееднократно. В торбите намерили някакви пакети. Патрулът веднага се обадил в ГПУ – Свиленград и незабавно на мястото са изпратени още служители. Взели пакет от торбите и го отнесли за изследване на ГКПП Капитан Андреево. При направения полеви наркотест веществото от пакета реагирало на хероин. Тогава били уведомени Окръжна прокуратура и ДАНС.

Към 16 ч. мястото било блокирано от униформени с бронежилетки и автомати, защото се очаквало, че при такова голямо количество наркотик става въпрос за въоръжени и опасни престъпници и може да се стигне до престрелка. Завардени били и пътищата, за да се предотврати евентуално бягство.

Цяла нощ граничните полицаи прекарали в очакване, скрити в шубраците, но никой не се появил. Сутринта, вече по светло, видяли, че към мястото се упътва Сребрьо Сребрев. Той обаче забелязал наблизо един от джиповете на граничарите и се върнал. Тогава командването наредило да се отстранят колите. Сребрьо се появил отново след около 2 часа и отишъл право при торбите. Тогава полицаите скочили върху якия бивш борец и го арестували. Задържан бил и синът му Михаил, който чакал на селски път на около 40 м разстояние с пикап.

Специалисти предполагат, че подобно пренасяне на дрога от Турция в България не е за първи път. Смята се, че първоначално са пробвали с по-малки количества и след като не са били заловени, трафикантите са решили да направят голям „удар“.

Сребрю Сребрев е излежал 17-годишна присъда за убийство и отвличане и е освободен от старозагорския затвор през юни 2011 г. Той бе един от 8-те свиленградчани известни като бандата на Лъвчетата, осъдени за това, че на 10 срещу 11 март 1995 г. са нанесли жесток побой над 24-годишния Тодор Тодоров по подозрение, че е откраднал мерцедеса на един от тях. В резултат на травмите след 30-дневна кома момчето почина.

В началото на 1998 г. Хасковският окръжен съд даде 15 години затвор с първоначален строг режим на Ташо Куманов, Атанас Димитров и Сребрьо Сребрев, 2 години и 6 месеца на Лоренцо Багароти, Тодор Карабашев и Илия Калинчев. Велизар Аргиров бе осъден на 2 години, а Йордан Манолов на година и шест месеца. Решението на хасковските магистрати бе протестирано във Върховния съд, който увеличи наказанията.

СМ