19
Нед, Май
23 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт
romi223Според защитата на Васил Атанасов той не е участвал в грабежа
 
Един от обвиняемите за побоя над старците от Малко градище – Васил Атанасов (Дамския), бе освободен под домашен арест след четирикратно обжалване на мярката за неотклонение. Припомняме, че той заедно със Стойчо Огнянов и Иван Георгиев бяха обвинени, че са влезли в дома на 82-годишния Боню Добрев и съпругата му Мавруда на 77-години, пребили са ги жестоко, заплашили ги с моторна резачка и задигнали 2 200 лв. Кървавият обир, който скандализира обществото и дори бе разгледан в Парламента, стана на 3 ноември м. г. Няколко дни по-късно извергите бяха задържани. Основният обвиняем, както „Старият мост“ писа, е 23-годишният Стойчо Огнянов, който е лежал в затвора три пъти. Той направи пълни самопризнания. Според разследващите, Огнянов е действал в съучастие като извършител с Васил Атанасов и Иван Георгиев. Стойчо Огнянов обаче отричал на местопрестъплението да е присъствал Васил (Вели), казаха източници от правосъдната система. Той твърдял, че друг, а не Вели, е участвал в нападението над възрастните хора.
Четвъртият по ред иск на Атанасов да бъде освободен от ареста бе разгледан от състав на Окръжен съд Хасково на 27 април. В него се посочва, че обвиняемият не е участвал в самия обир, а случайно е качил в колата си останалите заподозрени. Интересното при този случай е, че е прецедент - използват се показания на първия защитен свидетел в Свиленград. След края на процеса обаче Васил заяви пред журналисти, че е натопен от човек с прякор Джигита, който живеел в Свиленград и именно той е защитеният свидетел.
По време на процеса стана ясно, че назначените ДНК-експертизи все още не са готови. От Института по криминалистика и криминология към МВР много се забавили с изследванията. Поради тази причина защитниците на обвиняемите поискали експертизите да бъдат направени в частна лаборатория.
Диляна ЦВЕТКОВА