19
Нед, Май
23 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

strelec242-годишният Димитър Филипов от Любимец, който е обвинен в опит за убийство на тъщата си и нейната сестра, остава за постоянно в ареста. Това постанови Хасковският окръжен съд в четвъртък /30-и април/, когато бе гледана мярката за неотклонение на задържания стрелец. В съдебната зала любимчанинът обясни, че не е искал да прострелва никого, а само да сплаши тъщата си. Освен по чл. 116 от Наказателния кодекс за опит за убийство на повече от 1 лице, той има повдигнато и друго обвинение – за незаконно притежаване на оръжие.

Както е известно, 42-годишният любимчанин гръмна двете жени, след което успя да офейка, но по-късно бе открит и задържан от полицаите. Инцидентът стана в неделя /26 април/ около обяд. Въоръжилият се с 12-калиброва гладкоцевка Димитър Филипов прострелял двете сестри - Танка и Янка, които са съответно майка и леля на съпругата му, в дома на лелята на ул. „Родина“ 6. След стрелбата извършителят е изчезнал с „Фолксваген Пасат“, като е бил обявен за общодържавно издирване. Според разследващите оръжието, което е незаконно притежавано, било насочено срещу съпругата му, с която са в процес на развод. Двете жени обаче се опитали да я предпазят и изстреляните сачми ги ранили. Едната от тях /53 г./ е улучена в корема и е настанена в хирургичното отделение на свиленградската болница. От здравното заведение казаха, че мъжът е използвал дребни сачми, раните на жената са повърхностни и няма опасност за живота й. Другата пострадала /55 г./ пък била улучена в коляното с по-сериозен патрон, имала счупване на костта и била транспортирана до ортопедичното отделение в хасковската болница. Тя също е без опасност за живота.

След инцидента полицаите са предприели заградителни действия. След 12-часово издирване около полунощ служителите на реда успели да хванат 42-годишния мъж. Ченгетата са спипали стрелеца в гориста местност между селата Лозен и Черна могила и са го задържали.

В хода на процесуално-следствените действия е намерено и иззето оръжието на престъплението в землището на село Лозен.

Според осведомени обаче стрелецът сам се обадил на баджанака си, който бил полицай, и след това бил открит и задържан от ченгетата. В деня на инцидента доста от служителите на реда били ангажирани с посещението на премиера Бойко Борисов, който същия ден бе в Свиленград.

Запознати твърдят, че причината за гърмежите е семейно неразбирателство. Съпругата на стрелеца – 39-годишната Виктория, шивачка по професия, не живеела при него. Димитър, който е бил багерист към общината, а сега се занимавал със земеделие, имал и съдебно разпореждане да не доближава жена си заради семеен тормоз. Бракоразводното дело започнало преди около година. Тогава от Районния съд са сезирали и шефката на дирекция „Социално подпомагане“ Росица Христова заради децата на семейството – две момичета, които са в пети и девети клас.

СМ