17
Пон, Юни
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Разследват крупен международен канал. Отново не пуснаха митничаря Юри Гудев и граничния полицай Янчо Георгиев от ареста

Над 30 станаха вече обвиняемите по мега аферата с контрабандни цигари, която бе разкрита в края на март т. г. Възможно е под отговорност да бъдат привлечени и още лица, за които има данни, че са участвали в схемата, споделиха пред „Старият мост“ разследващи.

На 30 юли по случая е задържан турският шофьор Вулкан Сендур. Той преминал през ГКПП Капитан Андреево на 29 март с камион, натъпкан с цигари. Тирът му бил намерен в България празен и със сменени номера, а шофьорът бил изчезнал. Издадена е европейска заповед за ареста му, отправено е искане за задържането му и до турските власти, които заявили, че до 2 месеца ще го хванат. Сендур бил заловен на наша територия. При разпитите казал, че знаел, че превозва климатици за Сърбия. Не могъл да даде и логично обяснение защо номерата на товарния автомобил са сменене – смутолевил, че видял как пипали нещо по камиона, ама...

В ареста остава и задържаният митнически инспектор Юри Гудев, който за пореден път обжалва мярката си за неотклонение. Пред Апелативния съд неговият адвокат Стефан Левашки е изтъкнал, че подзащитният му има алиби за две дати, посочени в обвинението. На едната е работил на гише и не е извършвал проверки, а на другата дата е бил в бунгало в Гърция. Собственикът на базата е потвърдил, че Гудев е бил настанен там. Според разследващи обаче митничарят се е върнал в България. Доказателство за това било засечено обаждане по телефона. В крайна сметка съдът отново не го освободи от ареста и потвърди мярката му за неотклонение „задържане под стража“ на основание чл. 242, ал. 4 от Наказателния кодекс. Апелативните съдии отхвърлиха и жалбата на граничния полицай Янчо Андреев и потвърдиха постоянната му мярка да неотклонение. По закон арестуваните не могат да бъдат задържани повече от 8 месеца.

Както „Старият мост“ писа, разследването по крупната контрабанда на цигари без акцизен бандерол през ГКПП Капитан Андреево започна през март т. г. Установено е, че през границата са преминали 17 тира, пълни с нелегални папироси. Количеството цигари, прекарани с тях, е огромно – разследващи са изчислили, че се падат по 6 кутии на глава от българското население. Това води до извода, че най-вероятно голяма част от контрабандната стока е била предназначена за други държави и става въпрос за голям международен канал. Разследването е сложно, тъй като става въпрос за престъпна дейност, в която участват много лица. Замесени са митнически служители, гранични полицаи, спедитори, шофьори, собственици на складове и техни работници и др. Схемата, по която са вкарвани цигарите без бандерол, е разкрита. На турския граничен пункт Капъкуле тамошните митничари отварят натоварените с тютюневи изделия тирове, вадят кашони, проверяват стоката. После затварят камионите, пломбират ги и издават документи какво се превозва. Още със стъпването на българска земя обаче документите се подменят с такива за друг товар. Сменят се и номера на тежките автомобили.

По случая се работи в тясно сътрудничество с турските власти и европейските служби. Разследващите разполагат с видеозаписи, на които е документирано как турски служители предават на наши, сред които и граничен полицай, документи за превозваната стока. Някои от записите обаче са изтрити. Кой ги е трил, защо, кога, тепърва ще стане ясно.

Очаква се делото за цигарената афера да бъде внесено в съда тази есен в рамките на законоустановения срок.

СМ