18
Вт, Юни
25 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт
nelegalninelegalni1Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства и привлече като обвиняеми трима турски шофьори на товарни камиони. Тираджиите са обвинени за каналджийство и са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград. Откритите в камионите нелегални пък са изпратени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ на МВР в Любимец.
На 13 септември сутринта на ГКПП Капитан Андреево е извършена проверка с уред „газ анализатор“ на ремарке на товарен камион марка „ДАФ“ с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение без да е нарушена целостта на митническата пломба. При отваряне на каросерията в присъствието на митнически и гранични полицейски служители са открити 32 лица между превозваната стока – врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие била установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б. заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знаел за превозваните хора.
Ден по-рано съответно в 1 часа и 2 часа през нощта на ГКПП Капитан Андреево са извършени проверки на други два турски товарни камиона. Първият ТИР марка „ДАФ“ е пътувал от Истанбул. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил срещу заплащане от по 1 000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт Капъ куле ги свалил от кабината и казал да легнат върху осите на гумите. Вторият ТИР марка „Волво“ с турска регистрация също е превозвал две лица, укрити на осите на гумите над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турчин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в Харманли.
Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч. и Захир Ч. на 50 г. Те са признали вината си.
Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в съда.
СМ