15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт
arhivvЗа втори път не бе даден ход на делото срещу бруталните грабители на старците от с. Малко градище - Стойчо Огнянов (24 г.), Иван Георгиев (44 г.) и Васил Атанасов (31 г.). Процесът трябваше да се гледа днес по общия ред в Хасковския окръжен съд. Той обаче не тръгна, защото един от адвокатите на обвиняемите се отказа от защитата. Мотивите на Анастасия Йорданова са, че тя и клиента й Стойчо Огнянов имат разминавания в защитната линия. Огнянов бил готов на съкратено съдебно следствие, защото признавал вината си. Съучастникът му Иван Георгиев също. Двамата обаче твърдят, че Васил Атанасов нямал нищо общо със случая.
В съдебната зала днес стана ясно, че в кориците на делото вече е представена ДНК експертиза. Вещите лица са заявили, че не е открит биологичен материал от тримата мъже. Въпреки това съдия Боряна Бончева отказа да измени мярката за неотклонение на Васил Атанасов. Неговия адвокат Васил Лазов поиска клиента му да бъде освободен, защото обвиненията срещу него се крепели само на показанията на таен свидетел, сочен от Огнянов и Георгиев като техен съучастник. Така тримата обвиняеми остават в ареста, а процесът срещу тях ще продължи на 29 октомври.
Днес за пръв път след случилото се жертвите баба Мавруда и дядо Боньо Добреви се срещнаха очи в очи с нападателите си. Старците пристигнаха в съда, придружени от близките си. След жестокия побой двамата едва се движат. Пред журналисти те споделиха, че се чувстват по-добре, но все още не могат да се отръсят от споходилия ги ужас. Старците заявиха, че вечерно време все още се страхуват. След това и двамата се разплакаха. „Не се притеснявайте, вие сте жертвите, тук няма от какво да се боите“, вдъхна им кураж техният адвокат Гергана Георгиева.
Припомняме, че кървавият обир бе извършен на 3 ноември м. г. през нощта. Тогава трима маскирани нахлули в дома на старците. След като ги пребили, се насочили срещу тях с резачка. „Ще ви разфасоваме“, заканвали се нападателите. Целта на извергите била да сплашат възрастните хора и да научат къде са скрили спестяванията си. В началото бабата и дядото не продумали нищо. Като видяла обаче резачката пред лицето си баба Мавруда се уплашила и казала къде са скътаните за черни дни 2 500 лв. След като се сдобили с това, за което дошли, безмилостните апаши избягали и оставили възрастните хора да агонизират в собствената си кръв. На сутринта баба Мавруда мобилизирала всичките си сили и успяла да се довлачи до най-близките съседи, откъдето подали сигнал на спешния телефон 112.
Впрочем, вече три пъти – през май и юни т. г., както и днес, Васил Атанасов поиска да му бъде изменена мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Първия път дори Хасковският окръжен съд го пусна под домашен арест, но след протест на държавното обвинение пловдивските апелативни магистрати го върнаха в следствената килия. На 12-и юни Атанасов пак поиска да излезе, но тогава молбата му бе отхвърлена още на първа инстанция. Сега пак не бе одобрена.
СМ
Снимка: Архив