15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми Даниел Х., Вихър В., Константин В. и Димитър М. за това, че в гр.Свиленград в качеството си на длъжностни лица  - служители на Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково, са поискали и приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба -  престъпление по  чл.301  ал.1  от  Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

От четиримата само Константин В. е от Хасково, останалите са от Свиленград.

На 18 ноември 2015 г. от служители на МВР и ДАНС, под ръководството на Окръжна прокуратура  - Хасково, е проведена специализирана полицейска операция.

В резултат на извършените действия по разследването претърсване, обиск и изземване по отношение на лицата, в служебните и личните им автомобили и домовете им, са събрани доказателства за извършени престъпления.

По време на операцията са иззети значителни суми в лева и чуждестранна валута, благородни метали и документи. Разпитани са пред съдия свидетели, които потвърждават искане и получаване на подкуп от длъжностните лица.

Производството е образувано въз основа на данни, съдържащи се в справка на Териториална дирекция „Национална сигурност“ – Хасково, образувана по сигнали за извършвана корупционна дейност от служители от Областен отдел „Автомобилна администрация“-Хасково.

В петък вечерта стана ясно, че четиримата служители са освободени от ареста под парична гаранция. Константин В. и Димитър М. са пуснати от прокуратурата под гаранция за по 5 хил. лв. Прокурорът Павел Жеков обясни по-леката мярка за тях с обстоятелството, че Въжарски е назначен преди 10-тина дни в ДАИ, а Михайлов е бил командирован тук от друга област. Макар че те са със същите обвинения като останалите си двама колеги, при тях няма доказателства за системна корупционна дейност, смята държавното обвинение.

Вихър В. и Даниел Х., които в момента на задържането са били на смяна, са освободени от съда. За тях прокуратурата поиска да бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Съдът обаче отхвърли искането, като определи на двамата същата мярка – парична гаранция, но за по-голяма сума – по 8000 лева за всеки.

За да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” е необходимо да има обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, както и да съществува опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Съдът постанови, че обоснованото предположение за извършено престъпление е налице,  но другото условие - не.Двамата имали семейства и постоянни адреси в Свиленград, така че вероятността да се укрият не била доказана. Възможността да извършат ново престъпление пък била изключена, защото от петък те са отстранени от длъжност като инспектори в ДАИ и нямало как да получат подкуп.

СМ