15
Съб, Юни
31 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Тотален физически контрол на границата. Над 30 адреса проверени за нелегални при полицейска операция

 

От началото на тази година досега Районен съд – Свиленград е постановил присъди на 93 каналджии, 48 помагачи и 740 лица, преминали нелегално границата, сочи статистиката на тукашната правораздавателна институция.

За изтеклите близо 11 месеца на 2015 г. са образувани по чл. 280 от Наказателния кодекс – за превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта, 63 дела. За каналджийство по тях са осъдени 93-ма души. Наказанията обикновено са 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 1 000 лева. При повторно извършване на това престъпление или рецидив, санкцията е ефективна присъда. Такива има издадени в Районния съд.

За помагачество по чл. 294 от Наказателния кодекс /НК/ са внесени 26 дела, по които осъдени са 48 лица. Най-много са санкционираните нелегални, които незаконно са влезли през границите на страната. Те отговарят по чл. 239 от НК, по който тази година са образувани и влезли в съда 304 дела. По тях са осъдени 740 нелегални. Най-честата санкция за тях е в размер на 6 месеца условно и глоба от 200 лв.

Има и две дела по новия чл. 281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденец в нарушение на закона с цел набавяне на имотна облага.

Тази година е пикова за съдиите от Свиленград по отношение на престъпленията, извършени във връзка със силния миграционен процес. 2013 г. също е била много натоварена. Лани, най-вероятно заради командированите по браздата полицаи от вътрешността на страната, които отблъскваха цели групи мигранти, толкова много дела и осъдени за каналджийство и нелегално преминаване през границата не се отчитат.

Тотален контрол във връзка с повишената опасност от терористични актове бе установен на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Капитан Петко войвода. На българо-турската граница всички влизащи превозни средства биват подлагани на щателни проверки. Тировете преминават през рентген и газ-анализатор, митнически служители претърсват всеки един камион. На ГКПП Капитан Петко войвода, където границата е вътрешна за Европейския съюз, вече на проверка и регистриране в информационната система подлежат паспортите не само на френските, но и на белгийските граждани.

Полицията в Свиленград също бе задействана във връзка с кървавите изстъпления на джихадистите в Париж. Тукашните униформени само в събота и неделя са проверили над 30 адреса като част от национална полицейска операция. Посетени са хотели, хостели, частни квартири и др. в търсене на нелегално и незаконно пребиваващи. Преди месец също са извършени подобни проверки, съставени са актове на приходящи от вътрешността на страната, нерегистрирани надлежно тук.

Затегнат е и режимът в Бежанския център край с. Пъстрогор. Фирмата, осигуряваща охраната там, Всеки влизащ и излизащ в лагера се претърсва, рушка се и багажът му. Вечерният час се запазва. След 20 ч. никой не може да пристъпи външните врати. В момента Центърът е зает почти наполовина от капацитета си от 300 души. Сега там са настанени около 130 мигранти, от които една трета – деца. Всички подслонени там са сирийци, докато по-рано имаше хора и от други националности.

СМ